Rogaland satte preg på IDFA

23.11.2016
idfa 22

Lørdag var en historisk dag for Rogalands filmbransje. To filmer med utgangspunkt i Stavanger hadde verdenspremiere under verdens største dokumentarfilmfestival, IDFA.

De to filmene «Nowhere to hide» og «Mogadishu soldier» konkurrerer med 13 andre filmer i hovedkonkurransen under festivalen. I tillegg deltar det hele syv andre norske filmer i andre programmer under festivalen. 

Først ut var «Nowhere to hide» av Zaradasht Ahmed. Filmen handler om sykepleieren Nori Sharif som bor og jobber i Jalawla i Irak, et av verdens farligste områder. I starten av filmen hjelper han andre mennesker som blir krigsofre, mens utover i filmen må han selv og familien flykte.

- Det er en viktig film som handler om et aktuelt tema, om mennesker og at alle kan komme opp i en så vanskelig situasjon. Vi mennesker havner opp i ting vi ikke kan styre, sier regissør Zaradasht Ahmed.

idfa 16Ahmed har vært nede og filmet deler av dokumentaren selv, men lenge var det for farlig for ham å oppholde seg i Irak, så Sharif ble utstyrt med et kamera som han dokumenterte sitt og familiens liv, samt dagliglivet i det sentrale Irak.

Senere på kvelden hadde «Mogadishu Soldier» premiere. Filmen er regissert av Torstein Grude og Niels Pagh Andersen. For ti år siden var Grude i Burundi for å lage en dokumentar om en flyktningeleir, men under oppholdet kom han over en ny historie. Burundiske soldater som deltok i den fredsbevarende styrken i Somalia. Han utstyrte to av soldatene med kamera, og etter et drøyt år i Somalia kom de tilbake med over 500 videokassetter med råopptak. Dette har blitt klippet sammen til en film om hendelser og dagliglivet for soldatene i Mogadishu.

- Filmen har ingen person som hovedperson, det er kameraet som er hovedpersonen. Ved å gi soldatene den tilliten ved å la dem dokumentere sin egen opplevelse, og være lojale mot dem, har vi gitt verden et unikt innblikk i situasjonen i Somalia, forklarer Grude.

Begge filmene ble vist for fulle saler i Amsterdam lørdag kveld, og har hatt flere utsolgte visninger.

Filmkraft Rogaland har vært med å støtte begge filmene. Hinterland AS har også hatt etterarbeid på begge filmene, og Piraya Film har produsert Mogadishu Soldier.

- IDFA i Amsterdam er dokumentarfilmens Cannes-festival, og det å ha to filmer fra Rogaland med i hovedprogrammet på femten filmer er helt utrolig. Folk forstår nok ikke hvor stort dette egentlig er, for dette er egentlig VM i dokumentarfilm, sier filmkonsulent Sigve Endresen i Filmkraft Rogaland.

Mandag ettermiddag lå «Nowhere to hide» på en fantastisk tredjeplass i publikumskonkurransen, mens den lå på fjerdeplass på tirsdagen.

Premieutdelingen skjer onsdag kveld.  

idfa 5
Rundt hundre mennesker møtte opp da de regionale filmsentrene inviterte til en samling for å vise frem de norske filmene og menneskene bak dem.

idfa 24 liten

 
Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}