Elise reflekterer over sitt Fest Training Ground opphold

28.06.2017
Elise Dybvig Søreide (25 år) og Vilde B.Vengenes (20 år) har vært på Fest Training Ground i Portugal på stipend fra Filmkraft Talent og lært mer om filmfaget. Her følger Elises refleksjoner over oppholdet.
festtg
Hvorfor betyr lys så mye når en skal komponere et bildeutsnitt? Hva kan musikk tilføre en scene, og hvordan kan en fortelle en historie gjennom farger, møbler, klær? Dette – og mer – ble Vilde og jeg litt klokere på som deltagere på FEST Training Ground – filmfestivalen i Esphino Portugal som kombinerer foredrag fra mestere i filmbransjen med filmene til ferske utøvere som oss selv.
 
Det alle foredragsholderne hadde til felles, var deres understrekning av ordet ”tillit”. For det å lage en film er på mange måter en umulig oppgave. Én visjon, én fortelling skal få liv gjennom bilder og lyd, men utallige mennesker jobber sammen om å realisere denne ene visjonen. Og da trenger en tillit. En må kunne stole på hverandres kompetanse og unike blikk, og verdsette prosessen der forskjellige stemmer påvirker hverandre slik at en står igjen er en helhetlig, nøye gjennomtenkt og utført film.
 
På mange måter fikk vi en nydelig innføring i hva vi kan drømme om og jobbe mot. Det blir nok en liten stund til navnet mitt dukker opp i den neste Bond-filmen, men bare det å lytte til og treffe menneskene bak Schindlers liste, Carol og Mr Turner gjør en litt ekstra gira på hva en selv kan utrette. Manusforfatter Nicole Quinn, filmfotograf Ed Lachman, komponist Gary Yershon – demonstrerte kunnskapen, erfaringen og lidenskapen som må til for å være eksperter i sine felt.
 
Ed Lachmann fikk spesielt bra fram hvordan tematikken til en film reflekteres i hvordan den blir filmet. Far from heaven, for eksempel, bruker myke farger og en polert overflate for å få fram hvordan ideen om ”det perfekte” legger bånd på hvem og hvordan en kan være. Og plutselig sitter jeg og snakker med en Oscar-nominert komponist om bruken av musikk i min egen kortfilm!
 
Så etter mange dager i selskap med nye og etablerte filmskapere sitter jeg igjen med en full notatbok og en sterk overbevisning om min egen plass i filmmediet. Jeg vet mer hvor styrkene mine ligger, og hva jeg trenger å jobbe videre med. Tusen takk for deltakerstipend – sommerferien skal nå gå til å se, tenke på og lage film. 

av: Elise Dybvig Søreide
 
Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}