Upperdog åpner DNF

11.05.2009
Sara Johnsens Upperdog åpner Den 37. norske filmfestivalen søndag 23. august.
upperdog
upperdog

- Sara Johnsen er en ung, meget talentfull fremadstormende regissør, og det gleder oss stort å kunne åpne Den norske filmfestivalen med hennes nye film, sier festivaldirektør Gunnar Johan Løvvik.

Regissør Sara Johnsen ble uteksaminert fra Den Norske Filmskolen i 2000. I 2002 regisserte hun novellefilmen Houdinis hund og Krf-segmentet i Folk flest bor i Kina. Hun har forfattet to romaner; ”Han vet om noe hun kan prøve” (2004), og ”White Man” (2008). I 2005 debuterte hun som spillefilmregissør med Vinterkyss, som høstet strålende kritikker. Upperdog er Sara Johnsens andre spillefilm.

- Sara Johnsens spillefilmdebut Vinterkyss var ingen ensom svale. I det som ofte betegnes som ”den vanskelige andrefilmen” klaffer alt, sier programsjef for Den norske filmfestivalen, Håkon Skogrand. - Upperdog er et drama som med enestående samtidsfornemmelse favner unge voksne fra flere samfunnslag og av begge kjønn. Et imponerende manus videreføres i like imponerende regi og skuespillerprestasjoner; publikum vil gå løftet ut av kinosalen og kjenne at: Livet mitt – det skaper jeg sannelig selv, sier Skogrand begeistre. Han legger til at Upperdog er en gledelig sensasjon i en hjemlig spillefilmproduksjon der mannen litt for lenge har stått i fokus.

Upperdog er en relasjonskomedie om halvsøsknene Axel og Yanne som adopteres til Norge som små barn. Her vokser de opp hos hver sin familie uten kontakt med hverandre. Da Yannes foretaksomme venninne ved en tilfeldighet havner i Axels familie som hushjelp, tar hun på seg oppgaven med å gjenforene søsknene, og setter i gang et spill hun ikke aner rekkevidden av.
 
sara - Jeg er veldig glad og stolt, sier regissør Sara Johnsen. - Det er utrolig hyggelig og ærefullt for oss som har laget filmen at festivalen har valgt Upperdog som åpningsfilm. Det er selvfølgelig litt mer skummelt enn å ha en vanlig premiere, men samtidig håper jeg det blir en kjempefin start for filmen, sier Sara Johnsen og legger til at hun gleder seg særlig med tanke på at filmen viser fram nye norske unge talentfulle og spesielle skuespillere for det norske publikum.

Hermann Sabado (27) debuterer på filmlerretet i rollen som Axel. Sabado er utdannet ved Statens Teaterhøgskole og arbeider ved Trøndelag Teater der han har høstet flere priser for sitt arbeid. Rollen som hushjelpen Maria bekles av den anerkjente polske skuespillerinnen Agnieszka Grochowska (29) som har spilt i et utall filmer i både Polen og utland. Hun er regnet for å være en av Polens viktigste unge skuespillerinner. Mads Sjøgård Pettersen (25) fra Straumen i Nordland er en av årets største nye filmtalenter, med roller i både Fritt vilt 2 og Nord før han nå blir å se i Upperdog i sin mest krevende filmrolle hittil, som Afghanistan-veteranen ”Per”. Mats Sjøgård Pettersen er utdannet skuespiller fra Akademi for scenekunst. Bang Chau (30) er født og oppvokst i Norge som yngst i en søskenflokk på sju. Etter en allsidig bakgrunn fra motebransjen og restaurantbransjen er hun nå låtskriver, sanger og skuespiller. I Upperdog spiller hun rollen som Yanne, Axels ukjente halvsøster. Bang synger i det danske bandet ”Hess Is More” som har gitt ut den internasjonale hiten ”Yes Boss” og vært nominert til flere danske Grammys.

I andre roller finner vi kjente navn som Ole Paus, Kjersti Holmen og Birgitte Victoria Svendsen. Festivaldirektøren gleder seg spesielt til å oppleve Ole Paus som filmskuespiller. – Ole Paus har gjestet Haugesund jevnlig gjennom mange år, og jeg setter stor pris på ham både som artist og menneske, sier Gunnar Johan Løvvik. Det blir spennende å oppleve ham i en ny kunstnerisk sammenheng når han nå ”går til filmen”.

Upperdog er produsert av Friland AS ved Kifrik Martin og Asle Vatn. - Etter å ha jobbet med Saras filmer i en årrekke, føles det å kunne åpne Haugesundfestivalen med Upperdog som å komme helt i mål, sier Kifrik Martin. - Det gir denne filmen, som balanserer så sterkt mellom glede og sorg, komedie og tragedie, en helt unik sjanse til å møte både et nasjonalt og internasjonalt publikum. - Vi gleder oss stort over Den norske filmfestivalens valg av Upperdog, legger Asle Vatn til. - Denne utgangsposisjonen er mer enn hva vi hadde turt å håpe på i en hard konkurranse, høsten 2009.

Upperdog distribueres på norske kinoer av Sandrew Metronome Norge. Filmen får ordinær kinopremiere 28. august.
 
 
Kilde: Den norske filmfestivalen


 
  
Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}