Ung Film

06.04.2010
Ung Film er en nystartet filmfestival for ungdommer. Denne festivalen er den eneste i sitt slag, fordi den arrangeres også av ungdommer.
fotoespenfaugstad-2

fotomichellevu-2

Kamilla Rønnestad (Foto: privat)

 

 

I september i 2009 startet  en ny filmfestival for ungdommer i Bergen. Det er den første filmfestivalen i Norge som er organisert av ungdommer. Kamilla Rønnestad var nestleder tidligere i høst for styret  som organiserte den nye filmfestivalen. Den dag i dag er hun med på å organisere den andre festivalen deres. Jeg har vært så heldig å fått tatt en prat med Kamilla, og fått lært litt mer om hva Ung Film er og hva hun som ung filmintressert driver på med innen kulturlivet i Norge. 

-  Det var faktisk kulturkontorene i Bergen Kommune som kom med idéen om å starte en filmfestival for ungdom. Det var veldig tilfeldig at de fleste av oss snublet over annonsene, og jeg slang tilfeldigvis inn en søknad midt i russetiden om å få være trainee på en filmfestival i Tromsø. Det fikk jeg, og det ble en opplevelse jeg aldri kommer til å glemme.

Bergen Kommune stilte opp med konsulenter og reisemidler for dem som skulle på opplæring i Tromså og teambuilding i Italia. Deres plan var at kommunen og dem som drev Ung Film skulle skille lag etter den første festivalen, og det har de gjort. For i år står de helt på egne bein, noe som er utrolig spennende synes Kamilla.

- Vi har ikke programmet klart enda, men det vil i alle fall inneholde både filmvisninger, seminarer, workshops, foredrag, fester og sosiale arrangementer. Vi skal for eksempel ha en stumfilmkonsert, hvor et ungt og lovende band skal komponere musikk til en kul, gammel stumfilm. Siden mye av målet med en slik festival er at unge filmskapere skal bli kjent med hverandre og danne nettverk, er det viktig for oss at det er mange muligheter for å mingle, snakke sammen og bli kjent.

fotoespenfaugstad-2Foto Espen Faugstad

De har planer om å ha et spesialprogram, der de viser blant annet filmer som er filmet med analogt utstyr, og filmer som kjente regissører laget da de var unge.

- Festivalen er 2. til 5. september(torsdag til søndag). Den skal holdes i et av Bergens fineste lokaler, nemlig USF Verftet. Det er en gammel sardinfabrikk med fantastisk beliggenhet og potensiale. Verftet er et kunsterisk samlepunkt året rundt, og på sensommeren er det på sitt aller fineste. Vi er fortsatt i planleggingsfasen, men allerede nå vet vi at det kommer til å bli veldig bra.

fotoespenfaugstad-3Foto Espen Faugstad

For tiden har Kamilla friår og bor i Berlin. Hun jobber som frilanser på festivaler og som journalist og oversetter. Utenfor alt arbeidet hun driver på med, så har hun ambisjoner om å jobbe mer innen for filmbransjen. 

- Det å jobbe med Ung Film og se hva unge filmskapere faktisk får til, gir deg utrolig mye inspirasjon. Jeg vurderer å utdanne meg innen film, for eksempel med cinematografi, foto eller lyssetting, men foreløpig har jeg ikke bestemt meg. Jeg har i alle fall lyst til å fortsette å jobbe med filmfestivaler, det er jeg ikke i tvil om.

Kamilla gleder seg enormt til Ung Film festivalen 2010 i september. Hun håper på at ungdommer og unge sender inn sinn film og deltar på festivalen. Alle sammen i komiten jobber hardt slik at det skal bli en stor filmopplevelse for alle unge filmskapere. 

av Frida Ripland Moberg


fotoespen-faugstad-1Foto Espen Faugstad

Frida er vår ungdomsreporter og dekker stoff som er spesielt relevant for ungdom og talentutvikling blant barn og unge.


Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}