Underveis med Fredrik S. Hana

28.11.2009
Fredrik S. Hana er en av filmskaperne i regionen som produserer flest filmer. I 2009 har han laget 3 kortfilmer selv, i tillegg til å være regiassistent på "Rottenetter". Fredag den 4. desember er å han å treffe på Underveis på KinoKino i Stavanger. En liten forsmak kan leses her.
fredrik hanamiddels
fredrik hanamiddels
Foto: Catharina Wandrup
 
Fredrik S. Hana er i gang med sin tredje kortfilmproduksjon i år. I en alder av 23 år har han allerede rukket å bli en av filmskaperne i regionen som produserer flest filmer. I høst spilte han inn "Kjærlighetens Forhud" som nå er i post-produksjon. Han har også vært regiassistent på "Rottenetter".
 
Fredrik S. Hana vil lage film, derom er det ingen tvil. Med nesten null i budsjett har han laget filmer som "Bangkok, Stavanger" og "Transsexual Express". Sammen med en gjeng medfilmskapere, har Fredrik valgt en noe uortodoks måte å lage film på. Filmteamet og så mange som mulig av skuespillerne flyttet sammen i nedslitte hus mens filminnspillingene har pågått. Livet har bestått av film døgnet rundt. Fredrik foretrekker å være tett sammen med dem han lager film med.
 
-Det skal kjennes på hele kroppen når man lager film, mener han.
 
-Å lage film er ikke matematikk, sier han. Han trives i det rommet som skapes under filminnspillingen. I filmer som "Bangkok, Stavanger" og "Transsexual Express " har teamet ikke jobbet ut fra tradisjonell manus. Fredrik forteller hvordan de diskuterte scenene gjennom dag for dag. I fellesskap så filmteamet på  opptakene forløpende og bestemte sammen hvilke scener som fungerte. Dette igjen bestemte retningen filmene skulle ta.
 
"Kjærlighetens forhud"  skiller seg fra de tidligere filmene ved at den er spillt inn i forhold til et manus han har skrevet sammen med Eigil Jansen og Marius Lunde. 
 
fredrik hana
Fredrik på settet av "Kjærlighetens Forhud".  Foto: privat

-Selv om vi jobbet ut fra et manus, tok vi likevel frihet til å følge det som oppstod underveis. Utforske ting vi oppdaget i prosessen, uten at det gikk utenfor historiens ramme, understreker han.
 
Filmene Fredrik har laget så langt preges av det mange vil føle som ekstremt ubehagelig. Vold og sexfiksering er blant virkemidlene. Fredrik mener at filmteamet har en ironisk distanse til filmene som andre kanskje ikke har.
 
Han har blitt kritisert for ikke å ha noe substans i filmene, uten at dette synes å plage han.
 
-Jeg trengte å fjase en stund og bli kjent med redskapene som jeg har til å skape film, forklarer han. 
 
fredrik hana 2-I "Kjærlighetens forhud" er det mer substans og dette føler jeg har kommet helt av seg selv. Det har vært en naturlig utvikling, samtidig som jeg er mye mer stilsikker enn det jeg var da vi laget "Bangkok, Stavanger"
 
Når det gjelder veien videre, forteller Fredrik at han må ta en pause fra konstant å leve i produksjon. Drømmen er å få et skrivestipend, slik at han kan få tid til å synke ned i utviklingen av et manus som kanskje kan bli til spillefilm. 
 
Fredrik mener selv å ha lært mye forskjellig gjennom de siste par årene hvor produksjonene har avløyst hverandre på løpende bånd. 
 
Fredag 4. desember kl 19 er Fredrik S. Hana å treffe på Underveis på KinoKino i Sandnes. Her forteller han fra sine erfaringer som filmskaper og viser fra sine produksjoner.
 
Se traileren fra "Kjærlighetens Forhud" her. 


Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}