Støv på hjernen

20.11.2008
Støv på hjernen I kveld viser Cinemateket i Stavanger den norske klasikkeren "Støv på hjernen" av Øyvind Vennerød.
stovpaahjernen
stovpaahjernen
Når: Torsdag 20. november
Tid: kl. 18.00 
Hvor: Sal 7, SF Kino, Sølvberget.


Øyvind Vennerøds drabantbykomedie fra 1959 var en kjempesuksess da den gikk på kino, med ca. 1,5 millioner solgte kinobilletter. Bare to andre norske filmer er sett av flere på kino.

Vi befinner oss på slutten av 1950-tallet, midt i husmoryrkets og ekteskapsinstitusjonens gylne tidsalder. Husmoren Randi har sammen med sin mann flyttet inn i en nyetablert drabantby som befolkes av en mengde pliktoppfyllende og salmiakktørstige husmødre. Ektemennene føler seg nærmest vasket ut av huset og inn i armene på forståelsesfulle vamper (eller enslige kontordamer). For å redde ekteskapet, danner de forsmådde hustruer en forening – Radikale husmødres forening – som er tenkt som et alternativ til det stedlige husmorlag.

Støv på hjernen er den første norsk filmklassikeren som Norsk filminstitutt nå kan presentere i digital kinokvalitet på Cinematekene. Filmen bygger på Eva Ramms bok, som nettopp har hatt femtiårsjubileum. Boka var omdiskutert og en stor suksess og skapte et godt utgangspunkt for filmen ett år senere. Filmen innledet en bølge av komedier fra de nye drabantbyene som vokste fram i utkanten av Oslo på femtitallet. Alle disse "Lambertseterkomediene" ble sett av mer enn en million kinogjengere, men ingen slo Støv på hjernen. At skuespillerne var norsk films stjernelag på denne tiden, bidro naturligvis også mye til suksessen. Inger Marie Andersen, Odd Borg, Kari Diesen og Wenche Foss hadde de viktigste rollene.

Ingebjørg Rasmussen, kretsleder for Norges Kvinne- og familieforbund, er innleder på Sølvberget Cinematek denne torsdagen.

Støv på hjernen (Norge, 1959)

    * Regi: Øyvind Vennerød
    * Med: Inger Marie Andersen, Odd Borg, Kari Diesen, Wenche Foss
    * Norsk tale, s/hv, 1t 35min
    * Innledning ved Ingebjørg Rasmussen
    * Pris: kr 80,- (50,- med Aftenbladkortet og/eller for medlemmer av Stavanger filmklubb)
Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}