Søkerrekord

08.06.2009
116 dokumentarfilm- prosjekter søkte om støtte fra Norsk filmtilskudd i den siste tildelingsrunden.
nfi
nfi 
Ti dokumentarfilmer og to kortfilmer har fått produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt. 18 dokumentarprosjekter har fått utviklingstilskudd.     
          
Søkerrekord
NFI har mottatt 116 dokumentarsøknader i denne runden. Det er ny rekord med stor margin - vanlig mengde er 50-70. Totalt ble det søkt om 38,9 millioner kroner. Tildelingene til dokumentarfilm i denne søknadsrunden var på 6,8 millioner kroner.

TV-kanaler
Omtrent 40 prosent av søkerne samarbeider denne gangen med TV-kanaler om visning og bevilgninger. Dette er også mer enn normalt i 2007 og 2008. TV-kanalenes interesse for å delta som aktører i den norske dokumentarfilmbransjen ser ut til å være stigende.

Geografi
65 av søknadene kom fra Oslo-baserte selskaper, og 15 fra Bergen. Det var 84 forskjellige produsenter som søkte, og 15 av disse er førstegangssøkere.
 
Penger mot Rogaland
Noen av pengene drysset også vestover. Både regissør Marius Soma og Sydvestfilm får støtte fra instituttet i denne omgang.
 
Yesbox Productions AS og regissør Marius Soma får 500.000 kroner i tilskudd til kortfilmen En solskinnshistorie (tidligere Kasper). Det er en kort og følelsessterk historie om Kasper, som lever sammen med sin kronisk syke kjæreste Susanne. Han ønsker å løsrive seg fra denne situasjonen for på nytt kunne nyte et friere liv. Rammen rundt dette fortettede drama er et univers der solen er borte, og det regner kontinuerlig. Filmen skal fortelles på to plan – en virkelig verden og et drømmeunivers.

Marius Soma har laget flere musikkvideoer og reklamefilmer. Han laget sin første korte fiksjonsfilm med filmen Audition, som var del av Fuzz films kinodistribuerte kortfilmsamling 5 grøss. Produsent Bendik Hegge Strømstad startet det bergensbaserte selskapet Yesbox med kollega Aleksander Nordaas, og gjennomførte Nye veier-prosjektet Bak lukkede dører i fjor.

 
- Marius Soma er en filmskaper som har en særegen visuell energi, som forhåpentligvis kan forløses i dette tette traumatiske dramaet, sier kortfilmkonsulent Kalle Løchen.
 
Fata Morgana 
Det Stavangerbaserte selskapet Sydvest film AS har også fått støtte. De får 175.000 kroner i utviklingstilskudd til dokumentaren Fata Morgana med Zaradasht Ahmed og Jørgen Tjemsland som regissører.
 
Drømmen om et bedre liv driver mange marokkanske menn til å sette livet på spill i forsøket på å komme til Europa. Grensene er lukket med høye gjerder, men kan man svømme er det en liten mulighet for å gjemme seg under fergelemmen og derfra løpe ombord – noe som dog kun lykkes for de færreste. Ellers er det muligt å henge seg under lastbilene og kjøre med dem ombord. Problemet er i så fald hunden Saddam, som ikke slipper sitt offer før en vagt beder den slippe. Men drømmen er der likevel, eller kanskje er det en flukt fra en enda mer besverlig hverdag.
 
Sjekk NFI sine sider for å se hvem som har fått støtte.
  
Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}