Piraya med sjokkfilm

27.11.2008
Pirayas film Yodok Stories vekker internasjonal oppmerksomhet.
ydokliten
yodokstory 
Sammen med regissør Andrzej Fidyk har det lille norske selskapet Piraya Film laget filmen. Nord-Korea er et lukket land, en totalitær stat og det var ikke mulig for filmteamet å komme inn for å filme leirene.
Løsningen ble å sette opp en musikal i nabolandet Sør-Korea for å få fortalt historien. Skuespillerne er tidligere konsentrasjonsleirfanger som har klart å flykte.

Gjennom oppsetningen vises forholdene i Nord-Koreas konsentrasjonsleire. Hungersnød, tvangsarbeid, tortur og forhold som filmskaperne sammenligner med Hitlers konsentrasjonsleire under 2. verdenskrig.

Så mange som 250 000 nordkoreanere kan sitte i disse leirene, fordi de er utpekt som klassefiender av det kommunistiske regimet.

Må gjøre noe
Allerede for tretti år siden laget regissør Andrezej Fidyk sin første film om Nord-Korea. Som statsborger i det kommunistiske Polen hadde han tilgang til Nord-Korea.

- Vanligvis er jeg en filmskaper som observerer og forteller det jeg ser, sier Fidyk til TV2 Nyhetene. Men i dette tilfelle var ikke det nok.

- Du kan ikke bare sitte å se på hva som skjer i konsentrasjonsleirene i Nord-Korea og la være å gjøre noe, sier Fidyk.

Filmskaperne har ingen illusjoner om at filmen kan endre forholdene i Nord-Korea. Det de ønsker er å påvirke Kina til å endre praksis med å sende tilbake nordkoreanere som har klart å flykte til Kina.

Nominert til pris
Den internasjonale dokumentarfilmfestivalen i Amsterdam er verdens største, og blir også regnet som verdens viktigste.

Yodok Stories er en av 16 filmer som kjemper om å vinne prisen som årets film. Filmen ble valgt ut blant 2800 dokumentarfilmer.

- Vi har i årevis kjempet om å komme med i denne konkurransen, sier produsent Torstein Grude, som løper fra den ene avtalen til den andre for å selge filmen verden rundt.

Norsk kinopremiere er 13. februar. Prisen skal deles ut lørdag. 


Kilde: TV2
Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}