Piraya Film får en halv million fra NFI

19.02.2010
Piraya Film har fått kr 500.000 i tildelingen til produksjonen av filmen "Freeman".
torsteingrudeweb
torstein
Produsent Torstein Grude i Piraya Film. Foto: Piraya Film
 
Piraya Film AS er tildelt 500 000 kroner i produksjonstilskudd til dokumentarfilmen Freemen. Filmen er en co-produksjon med danske Final Cut.
  
I 1965 og 1966 ble minst 500 000 mennesker myrdet i Indonesia fordi de var - eller ble mistenkt for å være - kommunister. Massakrene var kulminasjonen på et oppgjør mellom høyreorienterte krefter innenfor militæret og Indonesias antikoloniale venstrefløy. 
 
Militæret fikk støtte av bl.a. USA og England, og oppgjøret ble i vesten beskrevet som gode nyheter, i en tid preget af Vietnamkrigen og den kalde krigen mellem Øst og Vest.
 
Massakrene ble organisert av militæret, men utført av sivile dødsskvadroner. En av disse dødskvadronene bestod av smågangstere som elsket amerikanske filmer og som livnærte seg av å selge kinobilletter på svartebørs. I Freemen møter vi disse personene i dag. Gjennom skuespill hvor de må agere både gjerningsmenn og ofre får vi delta i sterke møter med personenes fortid og tanker om egne handlinger.
 
Regissørene Christine Cynn og Joshua Oppenheimer har tidligere laget dokumentarfilmen The Globalisation Tapes (2003), om forholdene på palmeoljeplantasjer i Indonesia.
 
Hovedprodusent for filmen er danske Final Cut, mens norske Torstein Grude og Piraya Film AS fra Stavanger er co-produsent av Freemen. 
 
Den verdensberømte dokumentarfilmskaperen Errol Morris (Fog of War, Standard Operating Procedure) er executive producer for filmen sammen med producerne Signe Byrge Sørensen, André Singer og Torstein Grude.
 
-Freemen gir oss et usminket og usentimentalt innblikk i ondskapens spiral, sier dokumentarfilmkonsulent i Norsk Filminstitutt Stig Andersen.
 
Produksjonsopplysninger
Norsk co-produksjonsselskap: Piraya Film AS (Norge)
Norsk co-rodusent: Torstein Grude (Norge)
Regissører: Christine Cynn og Joshua Oppenheimer
 
Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}