På Eurodok

10.03.2011
"Veien til Diyarbekir" av regissør Zaradasht Ahmed vises under Eurodok 2010. For mer om dette og om Eurodok Europeisk Dokumentarfilmfestival...
diyarbekir2
diyarbekir
 
"Veien til Diyarbekir" av regissør Zaradasht Ahmed vises under Eurodok 2010. Filmen vises lørdag 19. mars kl 20 på Filmens Hus i Oslo.
 
 
Veien til Diyarbekir
Den legendariske kurdiske artisten Ciwan Haco tar oss med til hjemlandets musikk, tekster og sine innerste tanker. Haco har levd mange år i eksil – nå i Sverige. Etter lang tid med innreiseforbud i de kurdiske landområdene – hvor han er en helt med stjernestatus på nivå med Elvis Presley eller Michael Jackson i vest – inviteres han til Newrozfestivalen i Diyarbekir, hvor nærmere en million fans venter på han. 
 
Dette er en strålende sterk dokumentarfilm om hvordan kraften i kulturen kan være med på å løfte frem et helt folks følelse for sin kurdiske identitet, som aldri kan undertrykkes av noen.
 
 
eurodok10 logoOm EuroDok
Den tiende utgaven av Eurodok viser 39 nye europeiske dokumentarfilmer fra 16. til 20. mars i Filmens hus i Oslo og byr på et rikholdig og utfordrende program.
 
Det begynte som et eksperiment, som etter ti år har vist seg å være liv laga. Festivalen har hele tiden hatt som mål å tilgjengeliggjøre
europeiske dokumentarfilmer for et norsk publikum, og de siste fem årene har det også vært et spesielt fokus på ny norsk dokumentar. 
 
I år byr festivalen på i alt 39 filmer, som spenner vidt både geografisk og tematisk: fra reinkarnasjon, mat og sykling, til diktaturer, sykdom og kjærlighet. Her er morsomme, tankevekkende, sjokkerende, rørende og opprørende historier – noe for enhver smak! 
 
Det blir norgespremierer, Oslopremierer og førpremierer, og festivalen har plukket opp flere av prisvinnerne fra de store internasjonale festivalene i 2010. Det blir Skeiv Søndok, Råfilmvisning og dokumentarfilm for barn.
 
Under festivalen er samtlige norske filmer gratis på Eurodok.
 
Eurodokprisen
Eurodok har i år seks filmer i konkurranseprogram, som kappes om Eurodokprisen. Blant disse er den danske Bogotá Change, om hvordan en av verdens voldeligste hovedsteder ble reformert til en fredeligere by, og Puskás Hungary om Ungarns høyt elskede fotballstjerne Frerenc Puskás. Vinnerfilmen, som kåres av en ekstern jury, er sikret støtte fra Film & Kinos S-filmordning, en økonomisk støtte som går til den distributøren som gir filmen dvd-distribusjon i Norge.
 
 
Temaer: DEN SOSIALE DOKUMENTAREN og KJØNNSTERRORISTER
Eurodok retter i år særlig søkelyset mot «den sosiale dokumentaren» som tema. Dette er her definert som filmer som ønsker å belyse og endre sosiale forhold, gjennom å gå tett på enkeltsaker eller enkeltmennesker. Blant disse er Reindeer Spotting, Finlands mest sette kinodokumentar gjennom tidene, tsjekkiske Kátka og den sterke Kimjongilia, som viser Nord-Korea fra innsiden.
 
Som sideprogram viser også festivalen flere filmer under fellestittelen «Kjønnsterrorister og pornofeminister». Filmene i denne bolken har felles at de vrir på vante forestillinger om kjønn og kjønnsroller. I denne bolken vises blant annet den svenske kritikersuksessen Ångrarna om to menns mislykkede kjønnsskifte, filmen What's in a name om transvestitten Jon, og Virginie Despentes (Baise-Moi) nye film Mutantes, om såkalte prosex-feminister.
 
Programmet til Eurodok finnes på www.nfi.no/Program+%26+aktiviteter/Eurodok/Program.
 
Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}