Nytt fra festivalfronten

11.01.2011
Norsk film inntar Sverige og Göteborg Filmfestival. Blant de norske filmene som vises er "Russian Lessons" og "Strengt hemmelig."
giff-contact-logo
giff-contact-logo
 
Norsk film inntar Sverige, melder Norsk Filminstitutt.
 
Hele 9 norske langfilmer og 14 kortfilmer er med på programmet på årets Gøteborg filmfestival. Festivalen åpner med visning av Marius Holsts Kongen av Bastøy, som også konkurrerer om den nordiske filmprisen på 1 million svenske kroner.
 
russianlessonsgoritrainmineTo dokumentarfilmer produsert i Rogaland er blant filmene som skal vises på festival: "Russian Lessons" produsert av Piraya Film og "Strengt hemmelig" produsert av Orvung film.
 
"Russian Lessons" (regi: Andrei Nekrasov og Olga Konskaya) hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Sundance for et år siden, og har siden vært vist på over 30 filmfestivaler over hele verden.
 
 
yet hakekors shv-1Benedicte Maria Orvungs dokumentarfilm "Strengt hemmelig" handler om filmskaperens egen oppdagelse av at det skjuler seg en mørk hemmelighet i hennes egen familie. Filmen retter fokus mot viktige dilemmaer forbundet med plikt, ordrenekt og hensynet til nær familie.
 
 
Norsk fokus på festivalen og sterk deltagelse i den nordiske konkurransen
Årets utvalg av norske filmer kommer til å bli det sterkeste noensinne på festivalen. Kongen av Bastøy deltar i den nordiske konkurransen, sammen med Anne Sewitskys debutfilm Sykt lykkelig, som først skal vises i hovedkonkurransen i Sundance, USA. Den nordiske filmprisen er økt fra tidligere 100.000 til én million svenske kroner, og vinneren offentliggjøres på prisutdelingen lørdag den 5. februar.
 
-Det som er aller best med norsk med norsk film for øyeblikket, er at det er så høy kvalitet innen mange ulike typer film – både drama, dokumentar og genrefilm. Når det kommer til spillefilmene så finnes det en sunn bredde – filmene har lykkes i �� beholde sin egenart gjennom hele den kreative prosessen. At mange av de mest spennende filmene er laget av debutanter lover også godt for fremtiden, sier programsjef Marit Kapla.
 
 
Nordisk marked for internasjonale gjester
Filmfestivalen i Gøteborg, som er en av verdens største publikumsfestivaler med sine 200.000 besøkende, finner i år sted for 34. gang. Den 28. januar åpner festivalen med Marius Holsts Kongen av Bastøy.
 
I tillegg til å være Sveriges største filmfestival, har Gøteborg også et stort internasjonalt marked for nordisk film, tilsvarende New Nordic Films-programmet i Haugesund. Her arrangeres det lukkede visninger av helt nye filmer for over 200 spesialinviterte kjøpere, festivalprogrammerere og salgsagenter fra hele verden, i tillegg til Works in Progress-presentasjoner av filmer som ennå ikke er ferdige. Visninger og presentasjoner på Nordic Film Market har tidligere resultert i at norske filmer er blitt invitert til store filmfestivaler som Cannes, Karlovy Vary, Toronto og Montreal. 
 
Det endelige utvalget av de norske filmene til Nordic Event vil være klart innen kort tid.
Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}