Ny nordisk støtteordning

11.05.2009
Nordisk Film & TV Fond vil innføre en ny støtteordning, som gir penger til kinodistribusjon av nordiske filmer. Målet er få folk i Norden til å se mer film fra de nordiske landene.
deufrivillige
deufrivillige
Ruben Østlunds De ufrivillige er en av de første filmene som distribueres gjennom Nordic High Five
 
Under navnet Nordic High Five iverksetter  Nordisk Film & TV Fond  fra 1.juli en ny distribusjonsstøtteordning, som skal sikre at et nordisk publikum får se flere nordiske filmer på kino.

- Kinomarkedet blir stadig mer konkurransepreget og risikabelt. Distribusjon av nordiske kvalitetsfilmer i de øvrige nordiske landene er dermed blitt enda vanskeligere. Det vil vi gjøre noe med, sier direktør i Nordisk Film & TV Fond, Hanne Palmquist i en pressemelding.
 
Dermed får de nordiske filmene et større markedspotensiale, og blir sannsynligvis også mer attraktive å distribuere. Samtidig vil filmenes rettighetshavere få bedre mulighet for inntjening, skriver Nordisk Film & TV Fond.
 
- Nordic High Five er en støtteordning som gis spesielt til kinodistribusjon av nordiske filmer i Norden, utenfor hjemlandet. For eksempel en dansk film i Norge, en finsk film på Island osv, forteller Hanne Palmquist.

Nordisk Film & TV Fond sin nåværende distribusjonsstøtteordning fortsetter uendret, med samme årlige budsjett på rundt 70 millioner danske kroner.

Arthaus norsk samarbeidspartner
Ett distribusjonsselskap fra hvert nordisk land er med på ordningen. Disse er Arthaus i Norge, Camera Film i Danmark, BioRex i Finland, Green Light Films på Island og NonStop Entertainment i Sverige.

Alle disse selskapene har en kvalitetsfilm/arthouse profil, samt ekspertise i distribusjon av smalere kvalitetsfilm.

- Slike filmer krever en spesiell og ofte alternativ håndtering. De er arbeidsintensive i tillegg til at de har et begrenset inntektspotensiale. Til tross for kvalitet, er ikke dette alltid opplagte titler for de større distribusjonsselskapene, sier Hanne Palmquist.

Nordic High Five-distributørene er selskaper med ambisjoner og ønske om å arbeide med nordiske filmer. Selskapene samarbeidet i forbindelse med Nordisk Råds Filmpris i 2008 og vil fortsette med det i fremtiden.

Her ser du liste over de første filmene under Nordic High Five:

- Svenske Ruben Østlunds De ufrivillige (De ofrivilliga) i Danmark
- Islandske Baltasar Kormakurs Brudgommen (Brúðguminn) i Sverige
- Finske Klaus Härös Post til Pastor Jakob (Postia pappi Jaakobille) i Norge
- Svenske Calle Åstrands og Mats Lindbergs Kenny Starfighter (Kenny Starfighter) i Finland
- Danske Nicolas Winding Refns Valhalla Rising (Valhalla Rising) på Island
 
Kilde: Rushprint
  
Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}