NRK og uavhengig dokumentar

04.08.2009
En tragisk personlig historie kan ikke være en forutsetning for å lage en dokumentar, sier Tore Tomter i NRK.


Ifølge mangeårig ansvarlig for innkjøp og finansiering av dokumentar i NRK, Tore Tomter, har muligheten til å
finansiere filmer med norske penger vært en viktig forutsetning for den utviklingen som skjer nå.
– Vi ser at norsk dokumentar begynner å markere seg internasjonalt. NRK har bidratt til et bredt spekter med ytterpunkter som USA mot Al-Arian og Lykkens grøde. De norske produsentene er også generelt blitt flinkere til å lage dokumentarfilm.
– Ser du en utvikling i dokumentarene som vises?
– Volumet øker enormt og mangfoldet er større. Men en utfordring er kortere produksjonstid. Internasjonalt ser vi at aktualiteten i politiske dokumentarfilmer blir stadig viktigere. Eksempelvis hadde filmen om Fritzl-saken bare fire ukers produksjonstid før den ble solgt ut på markedet.
– Det er også et dilemma med norskproduserte dokumentarer som ikke forankres i Norge, at vi som kjøpere ser at det etter hvert lages flere filmer om samme tema. Derfor er det problematisk å binde seg til en film.
– Det har vært rettet en del kritikk mot at NRK bare kjøper filmene NFI finansierer for å spare penger. Har det vært diskutert andre finansieringsmodeller i NRK?
– Det har vært oppe ja, men vi må nesten få lov til å være en tv-kanal som får skyve penger til de stedene vi synes er viktige. Men de gode norske filmene vises stort sett av oss eller av TV2
 
Les hele artikkelen i Le Monde
{{teaser1:html}}
 
{{teaser2:html}}
{{teaser3:html}}
{{teaser4:html}}
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}