NRK og uavhengig dokumentar

04.08.2009
En tragisk personlig historie kan ikke være en forutsetning for å lage en dokumentar, sier Tore Tomter i NRK.


Ifølge mangeårig ansvarlig for innkjøp og finansiering av dokumentar i NRK, Tore Tomter, har muligheten til å
finansiere filmer med norske penger vært en viktig forutsetning for den utviklingen som skjer nå.
– Vi ser at norsk dokumentar begynner å markere seg internasjonalt. NRK har bidratt til et bredt spekter med ytterpunkter som USA mot Al-Arian og Lykkens grøde. De norske produsentene er også generelt blitt flinkere til å lage dokumentarfilm.
– Ser du en utvikling i dokumentarene som vises?
– Volumet øker enormt og mangfoldet er større. Men en utfordring er kortere produksjonstid. Internasjonalt ser vi at aktualiteten i politiske dokumentarfilmer blir stadig viktigere. Eksempelvis hadde filmen om Fritzl-saken bare fire ukers produksjonstid før den ble solgt ut på markedet.
– Det er også et dilemma med norskproduserte dokumentarer som ikke forankres i Norge, at vi som kjøpere ser at det etter hvert lages flere filmer om samme tema. Derfor er det problematisk å binde seg til en film.
– Det har vært rettet en del kritikk mot at NRK bare kjøper filmene NFI finansierer for å spare penger. Har det vært diskutert andre finansieringsmodeller i NRK?
– Det har vært oppe ja, men vi må nesten få lov til å være en tv-kanal som får skyve penger til de stedene vi synes er viktige. Men de gode norske filmene vises stort sett av oss eller av TV2
 
Les hele artikkelen i Le Monde
Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}