Norske filmer i Cannes

18.05.2009
Norske filmer i Cannes Verdens eldste filmfestival, Filmfestivalen i Cannes, er godt i gang. Her kan du lese om de norske filmene som vises under festivalen.
canneshead
 
Fakta om filmfestivalen i Cannes
Årets festival arrangeres 13. - 24. mai. Cannes filmfestival er en prestisjetung internasjonal filmfestival. Den har blitt avholdt årlig i feriebyen Cannes, sør i Frankrike, siden 1946 med noen få unntak. I år blir den avholdt for 62. gang.

På grunn av det store mediasøkelyset, blir festivalen gjestet av mange filmstjerner og er et populært sted for filmprodusenter som vil skape blest rundt sine nye filmer, og selge dem til distributørene som kommer fra alle verdenshjørner.

Den mest prestisjebetonte prisen utdelt i Cannes er Palme d'Or (Gullpalmen) for beste film; det hender en gang i blant at den blir delt mellom flere filmer samme år. Festivaljuryen, satt sammen av en liten gruppe internasjonale personligheter i industrien, gir også ut flere priser, deriblant Grand Prix (den nest mest prestisjetunge prisen). 
 
 
NORSKE FILMER SOM VISES UNDER FESTIVALEN
 
Appelsinpiken
appelsinpiken plakatAppelsinpiken handler om en ung mann, Jan Olav, som en dag møter en helt spesiell pike på trikken. Hun har rød kåpe og bærer en stor pose appelsiner i armene. Han blir stupforelsket, men hun forsvinner med ordene "vi ses".

Han starter en jakt som fører ham gjennom et vinterkaldt Oslo og til fargesprakende Sevilla, hvor trærne er fulle av appelsiner.

Samtidig møter vi Georg, en ung gutt som går alene på ski over vidda. Med seg i bagasjen har han et teleskop og et ti år gammelt brev fra faren, et brev som han nettopp har fått. Georg jakter på en komet, og møter i stedet Stella. Men Georg har vanskelig for å forstå sine egne følelser og hva som skjer med ham.

Disse to forskjellige historiene veves i hverandre. Begge forteller om tilfeldige møter som blir avgjørende for livet.

Originaltittel: Appelsinpiken
Regi: Eva Dahr
Skuespillere: Mikkel Bratt Silset , Harald Thompson Rosenstrøm , Annie Nygaard , Emilie K. Beck
Aldersgrense: Tillatt for alle
Flere fakta
Manus: Andreas Markusson og Axel Helgeland etter Jostein Gaarders roman
Genre: Drama
Nasjonalitet: Norge
Språk: Norsk
Produsent: Axel Helgeland
Produksjonsselskap: Helgeland Film
Lengde: 1 t. 20 min.
Distribusjon: Sandrew Metronome
Produksjonsår: 2008
 
http://www.youtube.com/watch?v=4T5nsNEyNFc
 
Vises:
Torsdag I Mai 14 I 16:00 I Riviera 3
Søndag I Mai 17 I 14:00 I Olympia 6
 
Jernanger
jernanger plakatHvor langt er en mann villig til å gå for å gjenvinne sin ungdoms kjærlighet? Og stemmer egentlig ordtaket om at gammel kjærlighet ikke ruster?

Eivind ( Bjørn Sundquist) bor og driver kafé på Jernanger, som har ligget ved kai i Stavanger de siste 30 årene. Blant inventaret på kafeen møter vi Eivinds eldste venn, Advokaten (Nils Utsi), som også kommer nordfra, Pedersen (Hans Petter Hansen) som bor i Spania med kona halve året, og Rolvsen (Magne Høyland), som sammen med resten av bandet spiller twanggitar og trekkspillmazurka - mot øl som betaling. Eivind er en temperamentsfull grinebiter som ikke er redd for noe - bortsett fra kjærligheten. Han kan ikke glemme sin ungdoms Beatrice, langt der oppe i nord. Likevel har han aldri reist tilbake. Han skulle bare få skikk på livet først. Båten. Drikkingen. Men det ble aldri orden, så han ble nå liggende der og vente.

Til han møter unge Kris som også flykter fra den store kjærligheten. Med verdens fineste kjæreste, Erika, ligger alt til rette for et kjærlighetsfylt og lykkelig liv. Men Kris gidder absolutt ikke slå seg til ro i landsbyen Stavanger. Han skal ut og se verden. Først. Han slenger mobilen i Vågen og begir seg av gårde. Morgenen etter våkner han fyllesjuk og vammel i livbåten på Jernanger, femti meter unna der han dro fra.

De to mennene finner hverandre. Og legger sammen en storslått plan. Omveien blir til mens man går.......

Jernanger er en vindskeiv og skranglete kjærlighetsfilm. En film full av svart humor og fandenivoldskhet. 
 
Originaltittel: Jernanger
Regi: Pål Jackman
Skuespillere: Bjørn Sundquist , Pål Sverre Valheim Hagen , Hans Petter Hansen , Magne Høyland , Nils Utsi , Mary Sarre , Inga Marja Sarre , Ailo Gaup
Aldersgrense: 11 år
Manus: Pål Jackman, Eigil Jansen, Hans Erik Voktor
Genre: Drama
Nasjonalitet: Norge
Språk: Norsk
Produsent: Maria Ekerhovd
Produksjonsselskap: Kong Film
Musikk: Karsten Fundal
Lengde: 1 t. 36 min.
Distribusjon: SF Norge
Produksjonsår: 2009
 
http://www.youtube.com/watch?v=rb8O7YXx9s0
 
Vises:
Lørdag | Mai 16 | 13:30 | Star 4
 
Død snø
dod sno plakatVennegjengen hadde alt de trengte for en vellykket påskeferie; hytte, ski, snøskuter, rattkjelker, store mengder øl og en fruktbar kjønnsfordeling. Det var i hvert fall ingen av dem som hadde sett for seg at de ikke skulle komme hjem i live! Nazizombie-bataljonen som hjemsøker fjellområdene rundt Øksfjord hadde imidlertid andre planer ...

1945. Nord-Norge er hardt rammet av den tyske okkupasjonen, men få steder har det verre enn Øksfjord. De tyske soldatene voldtar og plyndrer med sadistisk iver, og til slutt blir det nok for sivilbefolkningen. De går løs på okkupantene bevæpnet med det de har for hånden og en hevntørst som har bygget seg opp gjennom årevis med mishandling. Snart har de slaktet ned så godt som alle, men oberst Herzog og noen av hans menn unnslipper og flykter til fjells hvor de senere fryser i hjel ...

Mange år senere er åtte medisinstudenter på påsketur i fjellområdene rundt Øksfjord. De har både ski, snøskuter og massevis av øl, og dermed all grunn til å tro at de skal få en hyggelig ferie. Kanskje noen av dem til og med kan få seg et nummer?

Sara, som har reist i forveien, er den mest fjellvante av dem. Hun har valgt å følge en annen rute fram til hytta, og ingen i gjengen synes det er mistenkelig at hun ikke har kommet fram før dem. Hun har kanskje måttet grave seg ned i tide, men det er ingen som frykter at hun har blitt offer for en ufattelig ondskap som har gjemt seg i fjellene i mange år.

I alle fall ikke før de får besøk av en heller skummel turgåer som forteller dem historien om de tyske okkupantenes grusomme endelikt, kanskje ikke en gang før hytta plutselig er omringet av en hel bataljon vandøde tyske soldater som aller helst vil rive dem i fillebiter. Det blir en lang natt, og hvem som kan overleve dette er ikke godt å si ...

Med "Kill Buljo - The Movie" beviste regissør og manusforfatter Tommy Wirkola, medforfatter Stig Frode Henriksen og de gode hjelperne deres at bare entusiasmen er stor nok, trenger man ikke nødvendigvis store budsjetter for å skape et fenomen. Nå er gjengen tilbake med en ny film, også denne en banebryter i norsk sammenheng: en nazizombiefilm.

"Død Snø" er ikke en kompisproduksjon, ei heller en nyinnspilling av den populære påskekrimmen med nesten samme navn. Kjente og etablerte skuespillere er i ensemblet, og profesjonelle fyller de tekniske funksjonene. Effektbudsjettet er på hele tre og en halv millioner kroner, forholdsmessig mer enn noen annen norsk film. 450 liter blod har gått med til å levendegjøre scener der nazisoldater står opp fra graven og går til angrep på intetanende medisinstudenter på påskeferie.

Feelgood-nazi-zombie-splatter-komedien "Død Snø" blir definitivt et annerledes bidrag til bølgen av norske skrekkfilmer.

Originaltittel: Død Snø
Regi: Tommy Wirkola
Skuespillere: Charlotte Frogner , Stig Frode Henriksen , Vegar Hoel , Jeppe Beck Laursen , Evy Kasseth Røsten , Jenny Skavlan , Bjørn Sundquist , Ane Dahl Torp , Lasse Valdal , Ørjan Gamst
Aldersgrense: 15 år
Manus: Stig Frode Henriksen og Tommy Wirkola
Genre: Action / Eventyr / Grøsser / Sort komedie
Nasjonalitet: Norge
Språk: Norsk
Produsent: Tomas Evjen og Terje Strømstad
Produksjonsselskap: Miho Film
Musikk: Christian Wibe
Lengde: 1 t. 30 min.
Distribusjon: Euforia Film
Produksjonsår: 2009
 
http://www.youtube.com/watch?v=XIx4pbOfOFg
 
Vises:
Søndag | Mai 17 | 18.00 | Olympia 2
 
ORPS -The Movie
orps plakatOrps-gjengen har samlet over en halv million hver lørdag på NRK. Nå kommer det en helt ny historie om den samme gjengen på kino, gjør klar for ORPS -The Movie!

ORPS -The Movie handler om vennegjengen Ikko, Amalie, Babb, Murmel og Ling som spiller i Gamle Tomter musikkorps. Det nærmer seg årets store begivenhet, nemlig Norgesmesterskapet. Det er korpstur! Og med det muligheten for å få seg kjæreste! - Det er i alle fall målet for den skravlete, utålmodige og sprudlende Amalie. Ling på sin side håper hun endelig blir oppdaget for sitt store talent - mens Ikko håper at Ling oppdager HAM. Og muligens klarer Murmel å spille en hel sang uten å besvime og den stille og beskjedne Babb klarer å få sagt i fra en gang for alle hva hun synes om mobbing? Men det er én stor ting, eller nærmere bestemt en person, som står i veien for dem: Dirigenten deres, den berømte kornettisten Elsebeth Bull. Elsebeth er en svært ondskapsfull og manipulerende dame som på en sleip måte bestemmer seg for å få gjengen ut av korpset. Hun vil vinne NM og ingenting skal stå i veien for det.

Ikko, Amalie, Babb, Murmel og Ling finner seg ikke i den urettferdige behandlingen og bestemmer seg for å danne sitt eget korps, "ORPS", og sammen med guttejenta Jannik og korpsets tidligere dirigent, den eksentriske Morris, tar de opp kampen om NM-tittelen.

Tittelen skal vinnes, den henger jo så høyt. Og som Ikko selv sier det: "Når ble det nerdete å spille i korps lissom?"
 
Originaltittel: Orps -The Movie
Regi: Atle Knudsen
Skuespillere: August Ekanger , Ann Kristin Sømme , Sol Elisabeth Sifsdatter Larsen , Moin Deljou , Oriana Brut-Christensen , Henrik Mestad , Cecilie Mosli , Thea C. Berg Kleiven
Aldersgrense: Tillatt for alle
Manus: Kjetil Indregaard
Genre: Komedie
Nasjonalitet: Norge
Språk: Norsk
Produsent: Olav Øen
Produksjonsselskap: Monster Film
Musikk: Sindre Hotvedt
Lengde: 1 t. 26 min.
Distribusjon: SF Norge
Produksjonsår: 20
 
http://www.youtube.com/watch?v=cWu4o7_Cqa0
 
Vises:
Lørdag | Mai 16 | 13:30 | Star 4

Nord
nord plakatDet var et høyt fall. Jomar Henriksen kunne ha vært en av gutta som tjener store penger på vågale skisprang i solfylte vinterlandskap. Isteden sitter han i ei trekkfull skibu og sørger for at heisen går for de som fortsatt synes det er stas å spenne på seg skiene. Jomar trives bedre innendørs, godt forspent med sprit, røyk og katastrofer på TV. Så får han besøk av en gammel kompis, og det han forteller er temmelig drøyt for harehjertet til Jomar. Han har en sønn!

Det kommer et glimt av gamle Jomar til syne. Han tar et veldig varmt farvel med skibua, tar et godt tak i spritdunken og slenger seg på snøscooteren. Retningen er nordover, men sjelden har kompassnåla vært så skjelven som når Jomar staker ut kursen. Fjellvettreglene glemte han også å pugge. Snøblind og hjelpeløs får Jomar husly hos ei mistenksom bestemor og et nysgjerrig barnebarn. Dette er bare noen av han dem han møter på vinterveien som gradvis kakker hull på skallet han har gjemt seg inni. Jomar streifer borti tunge tanks, fulle frysere, homsete frukt, effektiv fyll og en saktmodig same på randen. Kanskje er all denne frostbitende innsikten det Jomar trenger før det viktigste møtet - med sønnen i nord.
 
Originaltittel: Nord
Regi: Rune Denstad Langlo
Skuespillere: Anders Baasmo Christiansen
Aldersgrense: 11 år
Genre: Komedie / Drama
Nasjonalitet: Norge
Språk: Norsk
Lengde: 1 t. 19 min.
Distribusjon: Sandrew Metronome
 
http://www.youtube.com/watch?v=CuPCGf3hVVQ
 
Vises:
Fredag | Mai 15 | 12.00 | Palais G
Søndag | Mai 17 | 09.30 | Riviera 2
 
DeUsynlige
deusynlige plakatHvordan finne lys, glede og mening med livet etter at den verst tenkelige tragedie rammer? For åtte år siden, midt på lyse dagen, blir barnevognen med lille Isak fjernet utenfor en kafé. Noen minutter senere blir han borte i vannmassene i en elv rett i nærheten, og siden aldri funnet.

Moren til Isak, Agnes, prøver å gå videre i livet. Hun og mannen har adoptert to barn. Hun har en givende jobb som ungdomsskolelærer, men mye av henne døde likevel denne skjebnesvangre sommerdagen.

Når mannen hennes, Jon, får et brev fra fengselet om at en av de medskyldige, Jan Thomas, har sluppet ut på permisjon, sier han ingenting til kona.

I fengselet har Jan Thomas oppdaget sitt unike musikalske talent, og han får nå prøve seg utenfor murene, som organist i en kirke. Der blir han også kjent med presten og alenemoren Anna, og Annas sønn, Jens.

En dag Agnes kommer til kirken med en skoleklasse, kjenner hun igjen den nye organisten. Han har sluppet ut, men hun er fortsatt fanget i fortiden. Hvordan kan en som har gjort livet hennes til et sant helvete, spille så himmelsk? Og hvordan kan det ha seg at han passer et barn i den alderen Isak var da han døde?

Det som var sant for åtte år siden er fortsatt en sannhet; ting blir ikke alltid slik som man har planlagt. Konfrontasjonen mellom Isaks mor og Jan Thomas virker uunngåelig.

Etter stor suksess med filmene Schpaaa og Hawaii.Oslo kommer nå Erik Poppes tredje film. deUSYNLIGE står, i likhet med sine to forgjengere, usedvanlig godt på egne ben. I tillegg til et vilt, vakkert og vart filmspråk signert Poppe, er det ting som knytter dem til hverandre. Felles for alle tre er at de tør å ta tak i De Store Temaene og De Store Følelsene - på en positiv måte. Det handler om meningen med livet. Og i deUSYNLIGE også om meningen med døden.

Stikk i strid med tittelen på filmen står skuespillerne frem og leverer prestasjoner som virkelig synes - og føles. Trine Dyrholm ble kåret til Danmarks beste skuespiller i 2007, og hennes tolkning av Agnes berører og beveger. Pål Sverre Valheim Hagen er en debutant Norge kommer til å få mye glede av. Han lærte seg forøvrig å spille orgel og "satt inne" på Ila for å leve seg inn i rollen som Jan Thomas.
 
Originaltittel: deUSYNLIGE
Regi: Erik Poppe
Skuespillere: Pål Sverre Valheim Hagen , Ellen Dorrit Petersen , Trine Dyrholm , Trond Espen Seim , Terje Strømdahl , Frank Kjosås , Anneke von der Lippe , Stig Henrik Hoff
Aldersgrense: 11 år
Manus: Harald Rosenløw Eeg
Genre: Drama
Nasjonalitet: Norge
Språk: Norsk
Produsent: Finn Gjerdrum, Stein B. Kvae
Produksjonsselskap: Paradox Rettigheter AS
Lengde: 2 t. 1 min.
Distribusjon: Scanbox
Produksjonsår: 2007
 
http://www.youtube.com/watch?v=T7I3hFBtOFQ
 
Vises:
Lørdag | Mai 16 | 17.30 | Riviera 2
 
Fatso 
fatso plakatFatso er ikke historien om en kåt tjukkas som har ronka seg opp i et hjørne. Det er historien om en som vil være akkurat som alle andre. Og om hvor hardt det er å være stor og bløt.

Rino bor i leiligheten han har overtatt etter bestemora si. Han er tretti år.

Han spiser Nugatti rett fra boksen. Han drømmer seg bort på teenagesluts.com og chatter hele natta under sitt alter ego, Kaptein Kuk.

Han har én venn. Fillip.

Rino lever et stusselig liv. Men om ikke annet lever han det stusselige livet i fred. Uten innsyn. Helt til Rinos far bestemmer at ett av rommene skal leies ut. Han har ordna en leieboer allerede.

Hun er svensk, sier faren. Hun? sier Rino. Hun, ja, sier faren. Hun flytter inn til helga.

Rinos ynkelige tilværelse skal eksponeres. Han skal kles naken. Og foran ham står en sexy, svensk nittenåring med Oslos kuleste vennekrets.

Arild Fröhlich har tatt utgangspunkt i Lars Ramslies bejublede roman Fatso og skapt et helt nytt og særegent univers, der den store, komiske og venneløse Rino tumler klosset rundt i sin jakt på et bedre liv.
 
Originaltittel: Fatso
Regi: Arild Fröhlich
Skuespillere: Nils Jørgen "Jøgge" Kaalstad , Josefin Ljungman , Kyrre Hellum , Jenny Skavlan , Per Kjerstad , Arnt Egil Andreassen , Rudi Simmons , Lisa Loven , Silje Marie Korsnes , Maren Bervell , Petter Kaalstad
Aldersgrense: 15 år
Manus: Arild Fröhlich, Lars Gudmestad
Genre: Komedie
Nasjonalitet: Norge
Språk: Norsk
Produsent: Finn Gjerdrum, Stein B. Kvae
Produksjonsselskap: Paradox
Musikk: Kåre Vestrheim, Thomas Tofte
Lengde: 1 t. 34 min.
Distribusjon: Scanbox
Produksjonsår: 2008

http://www.youtube.com/watch?v=IZqdWnI66O0
 
Vises:
Torsdag | Mai 14 | 14:00 | Olympia 6
Søndag | Mai 17 | 18:00 | Palais I
 
Les mer hos NFI
 
Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}