Norsk film tar sommerferie – igjen

11.05.2009
Kulturminster Trond Giske er skuffet over norske filmprodusenter som ikke tør å utfordre de amerikanske storfilmene i sommermånedene.
– Jeg har vanskelig for å skjønne at man må vente til langt ut i august før man setter opp en norsk film. Det er synd at dette skjer igjen, sier Trond Giske til Dagsavisen.

De to siste årene har sommeren vært kinotid. Både i 2007 og 2008 kunne bransjeorganisasjonen Film & Kino melde om rekordbesøk. Men norske produsenter og distributører vegrer seg fortsatt for å satse i sommermånedene.

– Vi har lenge oppfordret produsentene og distributørene til å tenke nytt. Det er ikke bra at de norske filmene kommer tett i tett om høsten. Mange kinoer har da liten kapasitet til å gi filmene den oppmerksomheten de fortjener, sier Birgitte Langballe, kommunikasjonssjef i Film & Kino.

– Jeg skjønner at produsentene er bekymret for godt vær, men filmene som har hatt première i sommermånedene de siste årene har gjort det bra, sier Langballe og legger til:

– Vi har fått mer urbane vaner og går mer på kino om sommeren. Norske produsenter og distributører bør kjenne sin besøkelsestid og slippe til norsk film.

Amerikansk dominans
24 av sommerens 30 kinopremièrer er amerikanske filmer. Den neste norske filmen som settes opp, har première 28. august. Kulturministeren har tidligere tatt til orde for at det bør gis lanseringstilskudd i forhold til premièretidspunkt for å få norske filmer på kinoplakaten om sommeren. Men Giske vil ikke øremerke midler til et slikt tilskudd.

– Det er opp til Filminstituttet å avgjøre hvordan de vil bruke midlene vi bevilger. Men jeg mener vi må få en større andel norske filmer også i sommermånedene.

Ifølge Nina Refseth, direktør ved Norsk filminstitutt, kan ikke instituttet gi ekstra støtte til produsenter som vil satse om sommeren.

– Alle i bransjen har et ønske om større spredning av norske filmer. Men med dagens forskrifter, har vi ikke mulighet til å gi mer i lanseringsstøtte til filmer som har première om sommeren enn til filmer som settes opp på andre tider av året.

Men Refseth har god tro på at norske produsenter kommer på banen med filmer også om sommeren.

– Jeg tror det vil løsne når den første filmen lykkes, sier Refseth.

Karin Julsrud, daglig leder i produksjonsselskapet 4 1/2, vil gjerne sette opp en sommerfilm.

– Det er jo håpløst at alle filmene pakkes sammen i høstmånedene. Vi jobber nå med en barne-og familiefilm som kan passe om sommeren.

Julsrud tror ikke på statlige støtteordninger i forhold til lanseringstidspunkt.

– Markedet er tøft. Men vi må selv ha tilstrekkelig tro på at vi kan lykkes med å lage en sommerfilm.
 
Les hele artikkelen hos Dagsavisen


 
  
Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}