Nina Lill Veste

23.11.2009
Hun er en erfaren regissør, med lang fartstid innen kortfilm- og tv-produksjon. Nå tar hun sine første steg mot langfilm. Møt Nina Lill Veste.
nina lill
nina lill
Foto: Privat
 
Nina Lill Veste forteller om sitt første møte med dramaturg Kirsten Rask for en del år siden. Nina Lill hadde da regi på “U” i NRK.
 
-Hun var steinhard, ler hun og legger kjapt til at det Kirsten påpekte både gjorde inntrykk og var veldig lærerikt.
 
-Kirsten klarte å sette ord på det ingen andre hadde gjort før. Selv om alle var enige om at de hadde tenkt noe i samme gaten.
 
Jeg møtte Nina Lill mens hun ventet på å møte Kirsten Rask igjen, nå i egenskap som manuskonsulent på Filmkraft. Den erfarne regissøren skulle diskutere et prosjekt som ligger hennes hjerte nært. Et prosjekt som representerer et stort steg for henne, selv etter mer enn 15 som aktiv i bransjen. Spillefilm.
 
 
STAVANGER-BØLGEN
Det begynte med oppdragsfilm og musikkvideoer i Oslo, men film kom mer i fokus etter at hun flyttet til Stavanger i 1994. Hun var da en del av  det som senere er blitt kjent som “Stavanger-bølgen”. 
 
-Alle som jobbet i film her kjente hverandre, forteller hun. Dette er kanskje forklaringen på hvorfor hun hadde filmroller i både “Mongoland” og “Monstertorsdag”.
 
-På 90-tallet var det en workshop-ordning gjennom FilmForum Sørvest hvor filmskapere fikk økonomisk støtte. En hvert år. Arild Østin Ommundsen og jeg konkurrrerte om workshopen et år men året etter fikk jeg endelig, sier hun.
 
madels vals
Fra kortfilmen "Madels vals". Her Nina Lill, som hadde 
manus og regi, sammen med Arild Østin Ommundsen.
 
Nina Lill forteller om en pioneertid, hvor hun lånte VHS kamera og klippet alt sammen selv. Analogt. 
 
-Det sier noe om hvor fort tiden har gått, smiler hun og sukker over de tungvinte tekniske arbeidsmåter fra denne tidlige fasen i hennes filmkarriere.
 
Hun tok etterhvert et år på daværende Medieingeniørlinjen på Høyskolen i Stavanger. Det var en eget studie som het TV produksjon som tok inn registudenter direkte på tredje studieåret. 
 
-Vi ble tatt inn på bakgrunn av erfaring og praksis, forteller hun og legger til at det var en del forskjell mellom kulturene på studentene som hadde gått der fra det første året og dem som kom rett inn på det tredje året.
 
-De gjorde alt slik de lærte etter boken, mens vi “kjente” mer på ting, minnes hun. 
 
Film ble det av det, i alle fall. Nina Lill laget 4 kortfilmer i løpet av noen få år som ble vist på Kortfilmfestivalen i Grimstad. 
 
 
“U”
I 1999 forlot hun Vestlandet og satte kursen mot Oslo. I alle fall som offisielt tilholdssted. Hun fikk registilling i “U” produsert av NRK, men hun sørget for at flere av episodene hun regisserte ble laget i Stavanger.
 
De var 6 regissører som ble plukket ut til å jobbe med “U” konseptet. Arild Frølich var en av de andre regissørene. For å få jobben måtte de på audition. Hver regissør fikk hver sin skuespiller som de skulle jobbe sammen med. “Hennes” skuespiller var Silje Salomonsen.
 
-Karakteren hun spilte het også Silje. Kjæresten hennes spilltes av Arild (red.anmerkn. Arild Østin Ommundsen), forteller hun med et glimt i øyet. 
 
-Resten av redaksjonen mente at de var et utroverdig par, men vi syns det var veldig løie!
 
I dag er paret gift, uten at Nina Lill tar æren for akkurat det. 
 
-Det var en travel, men gøy tid, forteller hun. Hun gjorde alt selv: hadde regi, manus, fotograferte og klippet. Den eneste stabsrollen hun ikke selv gjorde var lyden. Og slik ble det en film i uken av.
 
Etter “U” har jobbet hun videre inn under “NRK Ung” avdelingen, hvor hun laget stoff for både P3 og NRK3. Hun jobber fortsatt for NRK, men nå som frilanser. Hun har også vært aktiv frilanser for Haugesund Teater med  8 teateroppsetninger.
 
 
LANGFILM
For circa et år siden flyttet hun tilbake til hjembyen Haugesund. .Nå har hun endelig tatt steget ut og forteller om sitt første langfilmprosjekt.
 
-Det tok faktisk veldig lang tid for meg å si akkurat dette, innrømmer hun. 
 
-At jeg skriver et langfilmmanus.
 
Hun nøler litt når hun snakker om dette prosjektet. Leiter etter ordene og er skeptisk til om hun sier for mye. 
 
-Jeg vil ikke akkurat si at jeg ikke har våget dette før, men jeg er veldig ydmyk når jeg nå gir meg i kast med dette. 
 
Hun mener selv at det kommer til å ta sin tid å utvikle, selv om hun har jobbet med stoffet i lengre tid. 
 
-Jeg har laget masse sketsjer på 3 minutter og 10 minutter. Jeg kan gjerne fortelle i en halv time eller en time på tv og teater. Det jeg lurer på er om jeg klarer å fylle 90 sider med noe vettugt, forklarer hun.
 
Hun forteller hvordan hun gleder seg til å gå i dybden og å gi seg i kast med karakterer. Hvordan hun har savnet denne muligheten når hun har jobbet i det korte formatet.
 
-Selv i kortfilm går man i dybden på et vis. Man må jo bakom, men på en annen måte, understreker hun. 
 
-Og denne gangen skal jeg ikke v����re en en-kvinne show med bare lydperson på slep, ler hun. Hvem hun skal samarbeide med videre er det imidlertid for tidlig å si. Hun har ikke knyttet til seg noen produsent på prosjektet foreløpig.
 
-Nå handler det mest om å få roen til å skrive.
 
 
HAUGESUND
Den roen har hun funnet i hjembyen Haugesund. Selv om filmbransjen er mye mindre og Haugesund ikke har samme aktivitetstilbud som Oslo, har Nina Lill funnet seg godt til rette.  
 
-Ting faller på plass på en annen måte for meg her, forklarer hun. 
 
Hun kommer opprinnelig fra en gård og jobber nå som avløser og med bier. 
 
-Bare kjekke ting alt sammen, selv om jeg ikke tjener så mye. Så trenger jeg heller ikke så mye penger i Haugesund. Der finnes det ikke akkurat sushibarer på hvert gatehjørne, ler hun.
 
Kaféer finnes det i alle fall nok av i Haugesund, og på disse vil du finne en skrivende Nina Lill. Der skriver hun på et familiedrama med utgangspunkt i nettopp Haugesund. 
 
-Det er noe med å være i nærheten av det åpne havet og horisonten, filosoferer hun.
 
-Der kommer alt så mye lettere.
 
eddekoppkvinnens kyss
 Kortfilm laget av Nina Lill
Kaffi con leche (1996)
Madels Vals (1997, vist på Kortfilmfestivalen i Grimstad 1998)
Ballade på kaiplass 13 (1997)
Damer (1999)
Kulse på Kvalen  (1999, vist på Filmfestivalen i Haugesund 1999)
 
 

Her fra oppsettingen "Edderkoppkvinnens kyss" på Haugesund Teater. Foto: Stig Krohn HaalandFra P3Tv Spesial, som i følge Nina Lill er en liten dokumentar for filmnerds:


Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}