Ni norske filmer til Den norske filmfestivalen

11.08.2008
I alt ni norske filmer - fire spillefilmer og fem dokumentarer - vil bli å finne i programmet under Den 36. norske filmfestivalen i Haugesund.
Først står forrige års sterke norske filmproduksjon i sentrum, når Amandaprisvinnerne skal kåres. Den norske filmprisen Amanda deles ut lørdag 16. august.

Liv Ullmann skal forestå den offisielle åpningen av festivalen søndag kveld før verdenspremieren på "Den siste revejakta", regissert av Ulrik Imtiaz Rolfsen. Regissøren vil være til stede sammen med hovedrolleinnehaverne Kristoffer Joner og Nicolai Cleve Broch.

Mandag 18. august blir det Festpremiere for H.K.H. Kronprins Haakon med "De gales hus" i anledning Kronprinsens besøk. Regissør Eva Isaksen vil være tilstede med skuespillerne Ingrid Bolsø Berdal, Torbjørn Harr, Fridtjov Såheim, Andrea Bræin Hovig og Jeppe Beck Laursen til Haugesund.

Onsdag 20. august blir det Videorama-premiere med den femte Varg Veum-filmen, "Kvinnen i kjøleskapet", regissert av Alexander Eik og med Trond Espen Seim i tittelrollen.

Erik Poppes "De Usynlige" er offisiell avslutningsfilm torsdag 21. august. I tillegg til regissøren vil hovedrolleinnehaveren Trine Dyrholm være festivalens gjest.

Norske dokumentarfilmer
Filmfestivalen kan også by på meget sterke norske dokumentarfilmer. "99% ærlig", regissert av Rune Denstad Langlo, følger de fire talentfulle ungdommene Amina Sawali, Haji Saleenm, Assad Arif og Emir Mulasmanovic fra hip hop-gruppa Forente Minoriteter i arbeidet med plateinnspillingen deres. Filmteamet har fulgt gruppa i to år og byr på et nært møte med svært sjarmerende og åpenhjertige ungdommer.

Thor Bekkaviks "Prøvetid" følger fire tidligere fanger som blir med i en teatergruppe når de blir løslatt fra fengselet. Prosjektet har munnet ut i en tragikomisk og rørende film om fasen mellom løslatelsens optimisme og høye ambisjonsnivå og det nye usikre livet utenfor vokternes formynderi.

"Blod & ære" er Håvard Bustnes' epos om far og sønn, John og Ole Klemetsen, framstilt gjennom unike bilder fra boksekarrierens spedeste start, opp mot toppen og ned til det siste store nederlaget. Familien Klemetsen vil, sammen med regissøren, være til stede under Den norske filmfestivalen.

"Den døende doktoren" er Nina F. Grünfelds oppfølger til dokumentaren Grünfeld: "Ukjent opphav" fra 2005 om faren, psykiater Berthold Grünfelds søken etter sitt kjødelige opphav. Denne gangen får vi et nakent innblikk i de siste månedene av livet til en av norsk offentlighets kjæreste debattanter. Nina Gründfeld kommer til Haugesund sammen med sin mor, Gunhild Grünfeld.

I ti år har filmskaper Espen Thorstenson fulgt Sven Ekholt - en seiglivet og viljesterk mann. Resultatet er dokumentarfilmen "Kniven i huset i byen", om Ekholts kamp mot OBOS og Oslo kommune - utkjempet med macheter, feller og fluktruter - for bevaring av en forsømt og nedslitt bygård i Oslo sentrum.

Inkluderer vi eksamensfilmer fra Den norske filmskolen på Lillehammer og splitter nye kortfilmer fra Stavanger2008, har vi hele 15 norske urpremierer i Haugesund.

Det jobber også nordmenn i den av amerikansk filmbransje/-produksjon. Trygve Allister Diesen er endelig tilbake på filmduken med det røffe hevndramaet Red.

New Nordic Films
Det nordiske filmmarkedet New Nordic Films (NNF) arrangeres i år for 13. gang på rad. Markedet trekker gjester fra over 40 nasjoner som kommer til Haugesund for å orientere seg om nye nordiske filmer. Med det nyopprettede Nordic Co-Production Forum presenterer vi nå nordiske filmer på tre ulike stadier. Fra prosjektstadiet til kommende filmer med nært forestående premierer og sist, men ikke minst, ferdige nordiske filmer på vei ut i det internasjonale markedet. 

Kilde: Norsk Filminstitutt
Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}