Motforestilling

28.01.2009
Cinemateket viser i kveld Motforestilling (1972) av Erik Løchen. Før visningen får publikum et møte med Løchens barnebarn, filmregissøren Joachim Trier.
motforestilling
motforestilling Før visningen av Motforestilling (1972) på Cinematekene torsdag 29. januar får publikum et møte med filmregissøren Joachim Trier (Reprise, 2006), som i samtale med cinematekleder Jan Langlo fra Cinemateket i Oslo vil fortelle om sitt personlige forhold til denne enestående filmen i norsk filmhistorie. Motforestilling ble laget av hans bestefar Erik Løchen og er kanskje den dristigste filmen i norsk filmhistorie når det gjelder form. Hva har Erik Løchen betydd for barnebarn Joachim Trier, som også leker friskt med annerledes form i Reprise?

Motforestilling er en film med en historie i en film i en filminnspilling, en kinesisk eske som biter seg selv i halen. Erik Løchen selv hevdet at filmens fem akter (ruller) kunne kjøres i valgfri rekkefølge. Hvis vi skal ta ham på ordet, er da Motforestilling ikke en, men 120 forskjellige filmer! Cinematekene viser kinoversjonen slik den ble lansert. NATO, beredskapslover, juntaen i Hellas, terror, deportasjoner og stormaktpolitikk plasserer filmen midt i den politiske virkeligheten i 1972.

Erik Løchen er det store navnet i modernismen i norsk film. Han debuterte som spillefilmregissør og med Jakten (1959). Begge de to filmene ble lite forstått av den tids kritikere, men står seg i dag som noe av det mest spennende og annerledes som norsk film har frambrakt. Løchen skrev også manus til Knut Formos siste jakt (1973) og Fabel (1980). Begge er i høy grad Løchen-filmer, selv om han av helsemessige grunner måtte overlate regijobben til Jan Erik Düring.

Erik Løchen laget en rekke oppdragsfilmer og også her kan en ofte se at dette er en filmskaper som søker etter form og uttrykk. Han var med å skape ABC-Film A/S i 1950. Mange av de nyskapende Oslo-filmene fra 50- og 60-tallet var hans verk. På klikkefilmportalen Filmarkivet.no finnes sju av hans Oslo-filmer. Der kan den som ikke bor i nærheten av Cinematekene og kan se den digitalt i kinosal, også se Motforestilling fra 29. januar. 
 
Motforestilling (Norge, 1972)
    * Regi: Erik Løchen
    * Med: Espen Skjønberg, Per Theodor Haugen, Kari Rasmussen, Knut
    * Husebø, Anne Marie Ottersen
    * Norsk tale, svart/hvit og farger, 1t 37min
    * Innledning: Joachim Trier   
 
Tid: Torsdag 29. januar kl. 18.00
Sted: Sal 7, SF Kino, Sølvberget.
Pris: Pris: kr 80,- (50,- med Aftenbladkortet og/eller for medlemmer av Stavanger filmklubb)

  
Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}