Moderne slaveri

18.05.2009
Slaveri eksisterer i dag på tross av at det er forbudt i alle land hvor det praktiseres. I kveld begynner en dokumentarserie på TV2 om Moderne slaveri.
moderne slaveri
 DOKUMENTARSERIE PÅ TV2 FRA 18. MAI KL. 22.30
 
Regi: Thomas Robsahm & Tina Davis
Produsenter: Thomas Robsahm & Margreth Olin 

Slaveri eksisterer i dag på tross av at det er forbudt i alle land hvor det praktiseres. Det er også forbudt som følge av FN´s menneskerettighetsdeklarasjon av 1948. Det fins i dag flere slaver enn noen gang tidligere i historien. Trafficking, barnearbeid, sexslaveri, gjeldsslaveri, tvangsarbeid er de mest utbredte formene for moderne slaveri.

I Moderne Slaveri møter vi mennesker fra Uganda, Kambodsja, India, Moldova og Frankrike som alle lever som slaver.
Hvorfor eksisterer slaveri fortsatt i dag og hvordan kan vi bli kvitt det?

Med
Kevin Bales
Noam Chomsky
Sir Bob Geldof
Joseph Stiglitz
Somaly Mam
Supriyah Awasthi
Jan Egeland
Johan Galtung

EPISODE 1: MANDAG 18. MAI KL. 22.30
FRANKRIKE
I Paris treffer vi den tidligere husslaven Rania, som kom til landet som barn fra Marokko. Bekjente av familien lovte henne en fremtid i Paris med utdannelse og bosted. I stedet ble hun brukt som gratis hushjelp og barnevakt. En oppvekst preget av tvangsarbeid, vold og frihetsberøvelse. Og ingen skolegang. I dag er Rania voksen og har fått hjelp til å gå til sak mot sin tidligere slaveholder.

KAMBODSJA
Barn i sexindustrien er et direkte resultat av holdninger til sex blant menn som fører tusener av barn ut i et liv som sexslaver. Sino og La Thiya har begge opplevd menn som utnyttet dem på det groveste og uten noen form for betaling. Deres historier er nære og gripende. I dag er de begge tilknyttet et senter som jobber for å hjelpe kvinner ut av sexslaveri.

EPISODE 2: MANDAG 25. MAI KL. 22.30
INDIA
I Asia finner vi den mest utbredte formen for slaveri. Gjeldsslaveri. Dette må ikke forveksles med den type gjeldsslaveri som vi kjenner fra vesten. I India møter vi mennesker som har blitt lokket ut på landsbygda mot et forskudd som de så bruker måneder og år på å nedbetale. Ofte er slavene analfabeter og fullstendig prisgitt sine ”eiere». Produktene de lager, eksporteres til resten av verden og gir oss rimelige varer.

UGANDA
Barnesoldater kidnappes av frigjøringsarméen LRA i Uganda. De tvinges til å utføre grusomme handlinger og mottar ingen betaling. De som overlever og frigjøres av regjeringsstyrkene tilbys hjelp på sentere for tidligere barnesoldater. Her får de behandling og hjelp til å finne tilbake til sine familier.

EPISODE 3: MANDAG 1. JUNI KL. 22.30
MOLDOVA
Trafficking er den mest kjente formen for moderne slaveri. Den bringer millioner av mennesker til nye land der de ofte loves jobb, bolig og en bedre fremtid. Søstrene Gutu trodde de skulle jobbe med eldre da de i stedet ble tvunget ut i prostitusjon i Tyrkia. Etter hvert ble den ene jenta veldig syk og søstra måtte tilby seg å jobbe for henne slik at hun kunne få dra hjem til Moldova. Et år senere var hun fri til å gjenforenes med familien.
Vi følger søstrene i prosessen hvor de går til sak mot traffickerne.


THOMAS ROBSAHM, MANUS & REGI
Moderne Slaveri er Thomas Robsahms første film som regissør på en stund. De siste årene har han prioritert rollen som produsent for bl.a. Margreth Olin og NRK-serien De som bygger landet.
Tidligere har han regissert bl.a. Svarte Pantere, Amandavinneren S.O.S. og Det største i verden med Herborg Kråkevik. Han har også laget dokumentarer om fotballspilleren Erik Myggen Mykland, dramatikeren Henrik Ibsen og rockebandet Clawfinger.

TINA DAVIS, REGI & PROSJEKTLEDER
Tina Davis har jobbet mange år med tv-produksjon og har bl.a. regissert filmene Snapshots og Bigger Than Barbie.

MARGRETH OLIN, PRODUSENT
Margreth Olin er kjent som dokumentarfilmskaper med filmer som Dei mjuke hendene, Kroppen min og Ungdommens råskap. Hun har også produsert dokumentarer bl.a. It´s Hard To Be A Rock´n Roller og De som bygger lande
 
Les mer på Speranza film
 
Dagsavisen: Sterkt og stilsikkert om slaveri
Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}