Mauseths sex-scene til retten

07.10.2008
Skuespillerforbundet saksøker NRK.
I mars i fjor viste NRKs «Store Studio» klipp fra filmen «Brent av frost», nærmere bestemt den berømte scenen der Gørild Mauseth og Stig Henrik Hoff har sex i en robåt full av fisk

Klippet ble vist i forbindelse med en reportasje om parodifilmen «Kill Buljo» i fjor, hvor en lignende scene finner sted.

Saksøker NRK
Men bruken av klippet fikk både Mauseth selv, filmprodusenten og Norsk Skuespillforbund til å reagere. Nå går Mauseth og Norsk Skuespillerforbund, frontet av forbundets leder Agnethe Haaland, til sak mot NRK. Det skriver Dagens Næringsliv i dag.

- Det handler om å verne skuespillerne mot misbruk av nakenbilder fra filmer og slå ned på krenkende bruk av slike bilder, sier Haaland til avisa.

De krever at NRK betaler Mauseth 260 000 kroner i erstatning og oppreisning.

Produsent Jan-Erik Gammleng sa til Dagbladet i fjor at da filmen ble laget i 1996, inngikk han en skriftlig avtale med Mauseth om at scenen ikke skulle brukes utenfor sin kunstneriske sammenheng.

Vist før
NRK har vist klippet også én gang tidligere, i serien «Ut i vår hage». Det til tross for at Mauseth gjentatte ganger hadde takket nei til å la statskanalen vise det i andre sammenhenger.

- NRK har spurt utallige ganger - blant annet da jeg vant Amanda for rollen i nettopp «Brent av frost» - om å få vise denne scenen. Jeg har alltid sagt nei, sa hun til Dagbladet i fjor.

Men NRKs advokat Jon Wessel-Aas mener «Store Studio» hadde rett til å bruke klippet, i henhold til sitatretten.

- Det kan ikke være slik at de som blir sitert kan bestemme hvilke sammenhenger de liker å bli sitert i. Hvis motparten vinner fram, vil sitatretten være ganske illusorisk, sier han til Dagens Næringsliv.

Kilde: Dagbladet
Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}