Markens grøde

17.02.2009
Markens grøde vises på Stavanger cinematek torsdag klokken 18.00.
190209markensgroedelarge
190209markensgroedelarge 
88 år etter førstegangsvisning kan stumfilmen Markens grøde etter Knut Hamsuns roman vises i en form som trolig ikke ligger langt unna slik filmen var tenkt i 1921. Filmen om Isak og Inger framstår også i dag storslagen og bevegende med den symfoniske originalmusikk av Leif Halvorsen (1887 – 1959) nyinnspilt av Kringkastingsorkesteret.

Markens grøde foreligger nå i en ny fullrestaurert versjon. Filmen var lenge ansett som tapt inntil en ganske stripet og slitt svart/hvit 16mm kopi dukket opp i USA i 1971. Tjue år senere fant man en tintet (fargelagt) 35 mm kopi med nederlandske mellomtekster. Disse to kopiene ble utgangspunkt for en restaurering. Men tekstene var langt fra i Hamsuns ånd, og da man senere fant svenske tekstlister, viste det seg også at noen scener var plassert feil i den tidligere restaurerte utgaven. I denne nye restaureringen fra 2009 har man tatt utgangspunkt i manus, svenske tekstlister og Hamsuns roman for å rekonstruere de norske tekstene. I restaureringsarbeidet er det benyttet ny digital teknologi som også har gitt muligheter til å rense bilder, reparere skader, sette inn nye tekster og gjenskape riktig bildehastighet.
 
Også notene til filmen var lenge ansett som tapt. De hadde lenge befunnet seg i Victoria Teater i Oslo, men ble i sin tid utlånt til NRK der de ble gjenfunnet på slutten av 80-tallet. Filmen er den første i norsk filmhistorie det ble skrevet egen musikk for, og den eneste der musikken er bevart. Leif Halvorsens musikk er stort anlagt og skrevet for en symfonisk besetning som sjeldent fantes i noen norsk kinosal. Komponisten opplevde heller aldri at filmen ble framført med den besetningen han hadde ønsket og måtte nøye seg med 11 musikere på premieren.

Innspillingen er gjort med Kringkastingsorkesteret og dirigent Frank Strobel for distribusjon som digital kinokopi og dvd. Tilretteleggingen av musikken og innspillingen har sammen med restaureringsarbeidet vært et stort og ressurskrevende prosjekt, og er et samarbeid mellom Nasjonalbiblioteket og Norsk filminstitutt. Denne utgaven kommer også på dvd i anledning Hamsun-jubiléet.

Lærer Karl Opsal fra St. Olav videregående skole innleder Sølvberget Cinemateks visning av Markens grøde. 
 
Markens grøde (Norge, 1921)
Tid: 19. februar kl. 18.00
Sted: Sal 7, SF Kino, Sølvberget   
Regi: Gunnar Sommerfeldt
Med: Amund Rydland, Karen Thalbitzer, Ragna Wettergreen
Stum, norske mellomtekster, svart/hvit, tintet, 1t 45min
Pris: kr 80,- (50,- med Aftenbladkortet og/eller for medlemmer av Stavanger filmklubb)
Innleder: Karl Opsal
 
Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}