Marius Soma

03.03.2010
Regissør Marius Soma legger nå siste hånd på sin nyeste film.
marius soma
marius soma
Foto: Privat
 
Marius Soma jobber nå i disse dagene med lydbearbeid i hans nyeste kortfilm "En solskinnshistorie".
 
Marius er ikke særlig tilhenger av å røpe hva filmene hans handler om. Faktisk liker han ikke at regissører generelt prater for mye om filmene sine.
 
-Det kan ødelegge litt av opplevelsen av å se filmen. Dette gjelder selfølgelig ikke alle typer film, men enkelte, forklarer han.
 
Selv ønsker han å kun gi en fornemmelse av hva filmen vil si.
 
-Publikum kan bruke egne erfaringer og kanskje trekke tråder fra sine egne liv  inn i filmen, for å  få en større forståelse av filmen.
 
 
Flere idéer samtidig
Det han imidlertid kan røpe om "En solskinnshistorie" handler om "et par som sliter"  og legger til at den egentlig ikke hadde trengt å handle om et par.
 
-Det er selve konflikten som fascinerer meg med denne filmen.  En konflikt jeg godt kjenner til, men da i en helt annen form enn den i filmen. Dette dilemmaet finner man over alt, sier han.
 
Marius jobber gjerne med flere idéer samtidig, og at det var tilfeldig at denne ene idéen ble ferdig først.
 
-Det finner jeg ikke ut før jeg har jobbet med idéene en stund. Plutselig skjer det noe og - vips  -den ene idéen hopper foran de andre. Idèer dukker opp på de rareste steder og stort sett når man minst venter det.
 
 
Utviklingen av idéene
Utviklingene av idéene er da også det beste med å lage film, i følge Marius.
 
-På filmsettet kan mange ting gå galt. Det er for mange kompromisser, og til tider kan det være vanskelig å holde fokus. Man må forholde seg til så mange folk. Det er kanskje det jeg liker minst ved å lage film. 
 
Han forteller at han opplever klippingen som en berg- og dalbane, på godt og vondt.
 
-Når alt kommer til alt er det i klipperommet jeg liker meg best. Helst med en klipper som jeg har god kjemi med. Kjemi med dem man jobber med er ALT når man skal lage film.
 
 
Interessert i historier
Marius har alltid vært interessert i historier.
 
-Ikke nødvendigvis bare i filmform, men generelt. De beste folkene er dem som kan fortelle de beste historiene! Stillfoto er også noe som har interessert meg lenge.
 
Selve interessen for å lage film kom da han var 22 år, og da laget han sin første kortfilm. Siden det har det også blitt musikkvideo og reklamefilm.
 
Som regissør er det viktig for Marius at han får finne sin egen måte å jobbe på, uten å måtte bli så mye påvirket av hva andre mener.
 
-Film er noe alle kan mene noe om, derfor får man veldig mange innspill og meninger. Det viktigste er å følge den originale motivasjonen for å lage filmen og bare klamre seg fast til den.  Først da kan det blir ordentlig bra, tror jeg. Jo mer personlig, jo sterkere blir filmen.
 
 
Veien videre
Å lage film på oppdrag ser han ikke for seg at han vil kunne gjøre.
 
-Jeg lager ikke film bare for å lage film. Selve filmproduskjonen er ikke noe jeg setter veldig stor pris på eller trives med. Det som driver meg er å komme frem til det endelige resultatet og få det så bra som overhodet mulig. Veien dit er ikke nødvendigvis bare fryd og glede.
 
Hans videre planer er vanskelig for ham å si noe konkret om.
 
-Jeg håper at jeg finner historier som er så bra at jeg skal orke å sloss for å få realisert dem.
Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}