MANUSPRAT

07.11.2011
Manusprat med Tom Egeland
tompics

Skudeneshavn internasjonale litteratur og kulturfestival ble holdt 3-6 november for andre året på rad. Festivalen ønsket flere internasjonale og nasjonale fra litteratur og kulturscenen velkommen. Tom Egeland, forfatteren bak den kritikerroste “Ulvenatten” var tilstede og snakket om prosessen fra bok til manus.

“Ideen og selve boken kom til på forskjellige måter både politisk og utviklingsmessig,” sier Egeland. “Noen bøker er lette å filmatisere, noen ikke. ”Ulvenatten” har deler som klart var vanskelig å få med i et manus. Tanker og ideer kommer ikke frem på samme måte på en film som i en bok. Derfor var det både spennende og utfordrende å ta boken til manus.”

”Ulvenatten” handler om en gruppe Tsjetsjenske terrorister som overtar en direktesending på norsk fjernsyn. De tar flere gisler og forlanger at det hele skal sendes live på internasjonale kanaler. Det er en action thriller regissert av svenske Kjell Sundqvist (Grabben i graven bredvid, Beck). Det ble også laget en tre episoders fjernsynsserie.

“Det beste for meg var å la boken forbli det den var og heller la manus være basert på boken. I boken hadde jeg nærmere 400 siden å fortelle om en politisk sak og en fiktiv hendelse, og ikke minst også stille spørsmålet: hva er en terrorist.? Manus er rundt 90 sider, det sier seg selv at det er begrensninger her.”

Den tidligere journalisten og TV2 reporteren er publisert og oversatt i over 28 land. Flere av hans bøker er opsjonerte som film.

“Det er lange prosesser og en skal ha tålmodighet—ikke minst er det snakk om penger. Vi har jo ikke så mye penger her som i USA og dermed så begrenser ofte de kreative grensene seg automatisk innen film og med manusutvikling. Men det er jo ingen tvil,” avslutter han, “manusutvikling er jo kjempe spennende!”

AV: LENE HEIMLUND LARSEN

Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}