Lager skrekkfilm

17.12.2009
Ryktene sier at Burmavegen på Karmøy er hjemsøkt. Den unge filmskaperen Leander Håvik mener historien er for god til at den ikke skal bli film av.
burmavegen liten
leander kamera
Foto: Susann Haaland Olsen
 
Han går fortsatt på videregående skole, men selv i så ung alder har Leander Håvik utmerket seg som filmskaper. Alderen til tross, han er ikke noen nybegynner i gamet. De første filmene laget han allerede i 8. klasse.
 
-De første filmene var småguttegreier. Lekte meg med actionfilmer, forteller han.
 
Den tidlige filmproduksjon var preget av eksperimentering, i følge Leander. I løpet av tiden på Vardafjell Videregående skole, hvor han nå går tredje året på Media med påbygg, har filmskapingen blitt mer seriøs.
 
-Jeg tjener litt penger på noe av det jeg lager, påpeker han, men legger fort til at han lager mye forskjellig. Det dreier seg om både kortfilmer og reklamefilmer.  Omgivelsene har i hvert fall lagt merke til han.
 
-Jeg har fått en forespørsel fra skolen om å lage reklamefilm.
 
Satser på film
Leander er ikke i tvil om at det er film han kommer til å satse på videre. Planen er å dra til Bergen for å studere filmproduksjon på Noroff. I mellom tiden er han opptatt av å bli kjent med andre med samme interesse.
 
-Det er ikke mange av mine kompiser som er så interessert i film, sier han.
 
burmavegen bilde picSkrekkfilm om hjemsøkt vei
Akkurat det virker ikke som en hindring for den unge filmskaperen. Han har allerede inngått et samarbeid med Helge Andreas Pareli Notland, en skuespiller med drama- og teaterbakgrunn som nå retter fokuset mot filmen.  Sammen skal de lage en skrekkfilm i vinter.
 
Filmen skal handle om Burmavegen på Karmøy. Veien er beryktet blant de lokale kjente, som vil påstå at den er hjemsøkt.
 
-Som russ får du knute om du overnatter på Burmavegen, forklarer Leander for å understreke hvor skummel veien sies å være.
 
Veien er laget av krigsfanger under 2. Verdenskrigen. Behandlingen russerfangene fikk av tyskerne skal, i f��lge sagnene, ikke ha vært særlig god. De mishandlede krigsfangene, soldater og kvinner skal det visstnok gå igjen som spøkelser. Mystiske lyder kan man også høre på Burmavegen.
 
Leander mener at dette er for godt stoff til ikke å lage film om.
 
-Jeg holder på å lage manus nå, forteller han. I tillegg skal han ha regi.
 
Filmen, som blir en lengre kortfilm, kanskje opp mot 40 minutter, skal lages som en lavbudsjettfilm. Han prøver nå å skaffe til veie det han likevel trenger av finansiering, i form av filmstøtte og sponsormidler. Går alt etter planen, vil opptakene skje i februar 2010.
 
Pareli Notland har stor tiltro til den unge regissøren. Han mener de skal få til en god film.
 
-Jeg hadde ikke jobbet med hvem som helst, men Leander virker moden og veldig talentfull. Det er bare å se på hva han har laget før. Dessuten regner jeg med at jeg kan tilføre prosjektet en del ut fra min erfaring, sier Pareli Notland.
 
Inspirasjon
På spørsmål om hva slags filmer som inspirerer han når han skal lage film, må han tenke seg litt om.
 
-Jeg liker alt fra beinhard action til grøss og gørr.
 
Filmer som ”The Matrix”, ”Saw”-filmene og ”Shaun of the Dead” trekkes frem som eksempler. Han er likevel klar i hva som er det viktigste for ham når det gjelder film, både dem han liker å se og dem han lager.
 
-En bra historie.
 

 
 
Leander har lagt ut en del av sine filmer på YOUTUBE. Her er en av dem.

 
Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}