Jernanger åpner TIFF

05.09.2008
JERNANGER ÅPNER TIFF Pål Jackmans skranglete og fandenivoldske kjærlighetsfilm Jernanger åpner den 19. filmfestivalen i Tromsø.
jernangers
 paalbjorn
 
Jernanger er Jackmans første film siden debutfilmen Detektor for åtte år siden. Bjørn Sundquist og stjerneskuddet Pål Sverre Valheim Hagen (deUSYNLIGE) har hovedrollene i filmen, som også har nordnorske navn som Nils Utsi og motocrosskjører Ailo Gaup på rollelista.
 
– Jeg synes det er utrolig kult å kunne åpne festivalen med en "nordnorsk" film fra Stavanger! En film som i tillegg rommer en rekke andre spennende kontraster: tung erfaring og friskt talent, det lyse og det mørke, stillhet og støy. En vaskeekte TIFF-film av ypperste merke. Det lover en herlig start for festivalen, sier festivalsjef Martha Otte.
 
– Vi har venta lenge på film nummer to fra Pål Jackman – og vi har venta lenge på å se Bjørn Sundquist i en saftig hovedrolle på det store lerretet. Nå blir våre forventninger innfridd i én og samme film. Jernanger er en ordentlig gavepakke p�� alle måter, sier festivalsjefen.

Tromsø Internasjonale Filmfestival er Norges største filmfestival, med et besøk på 47.500 i 2008. TIFF ’09 går av stabelen 13.-18. januar. Jernanger vil ha verdenspremiere på festivalens offisielle åpningsdag 14. januar.

Temperamentsfull grinebiter
JERNANGER er en fortelling om hissigproppen Eivind (Sundquist) som ikke er redd for noe – bortsett fra kjærligheten. Han bor og driver kafé på båten Jernanger som har ligget til kai i Stavanger de siste 30 årene. Eivind kan ikke glemme sin ungdoms Beatrice, langt der oppe i nord. Han skulle jo reise tilbake, men ville bare få skikk på livet sitt først. Så dukker unge Kris (Pål Sverre Valheim Hagen) opp. Han er en eventyrlysten mann med planer om jordomseiling, men har ikke kommet lenger enn til den andre siden av Vågen. De to mennene finner hverandre og sammen legger de en storslått plan.

Sundquist: - Mitt hjertebarn
– At filmfestivalen i Tromsø på et så tidlig tidspunkt har valgt Jernanger som åpningsfilm, viser at de har sett og forstått hva vi har jobbet så hardt med å skape, sier en begeistret Bjørn Sundquist. Det var et eventyr å være med på filminnspillingen. En sjelden gang opplever man at man er på nøyaktig samme, krystallklare frekvens som andre, og her skjedde det utrolige at både regissør Pål Jackman, skuespiller Pål Sverre Valheim Hagen, fotograf Jacob Ingimundarson og jeg befant oss på samme frekvens i en hel måned. Vi følte oss rett og slett som de fire musketerer, ler Bjørn Sundquist og fortsetter:
– Jeg har et sterkt personlig forhold til filmen, det er mitt hjertebarn blant alle norske filmer jeg har vært involvert i og jeg gleder meg allerede til å komme til premieren i Tromsø i januar.

Utløste ny norsk filmbølge
– Fantastisk, det kunne ikke ha passet bedre, sier Pål Jackman om at filmen hans skal åpne TIFF.
– På grunn av filmens sterke tilknytning til Nord-Norge er vi er utrolig glade for å kunne presentere filmen akkurat her, fortsetter han.

Pål Jackman ble betegnet som et friskt pust fra den nye filmgenerasjonen da han presenterte debutfilmen Detektor for åtte år siden og utløste den nye bølgen av populære debutantfilmer i Norge. Han har siden den gang jobbet med utvikling av filmprosjektet Jernanger:

– Jeg hadde et ønske om å lage en film om en kraftfull karakter, og ville se på bitterheten og staheten i den norske mannen. Resultatet ble manuset om Eivind og båten hans, Jernanger. Hva er vel bitrere enn kjærlighet som har gått galt? Og hva er vel mer melodramatisk og patetisk enn å prøve å vinne gammel kjærlighet tilbake? forteller regissør Pål Jackman om hvorfor han har ønsket å lage filmen.

– Norges beste filmfestival
– Det er en stor ære å få komme til Tromsø og åpne festivalen med Jernanger, sier filmens produsent Maria Ekerhovd.
– Vi har drømt om å få vise filmen i Tromsø siden vi startet prosjektet, det har vært veldig viktig for oss siden filmen har så stor tilknytning til Nord-Norge, både på grunn av filmens handling og fordi mange av skuespillerne er fra Nord-Norge. Dessuten; TIFF er den største publikumsfestivalen i Norge, Jernanger er en publikumsfilm, derfor syns vi dette er en perfekt start på et langt liv på norske kinoer. Vi er rett og slett veldig beæret over å få åpne den beste filmfestivalen i Norge, sier produsent Maria Ekerhovd. Ekerhovd har tidligere produsert blant annet Bobbie Peers ' kortfilm Sniffer som vant Gullpalmen i Cannes i fjor.

Om skuespillerne
Bjørn Sundquist (født 16. juni 1948 i Hammerfest) har hovedrollen som Eivind. Sundquist har spilt i et 50-talls norske filmer og har norgesrekord i antall Amanda-priser. Han er også kåret til landets beste skuespiller av sine egne skuespillerkolleger. Blant filmene kan nevnes Kautokeino-opprøret, Min misunnelige frisør, Himmelfall, Jeg er Dina, Evas øye, Salige er de som tørster og Blind Gudinne. Sundquist spilte også nylig i seersuksessen Berlinerpoplene på NRK.

Pål Sverre Valheim Hagen (født 6. november 1980) spiller unggutten Kris. Valheim Hagen gikk ut fra Statens Teaterhøgskole i 2003 og har siden den gang jobbet på Hålogaland teater og nå på Det Norske Teateret. Valheim Hagen har roller i de kommende norske filmene De gales hus og Max Manus og er nettopp spådd en lysende karriere etter at presse og publikum fikk se ham i avslutningsfilmen deUSYNLIGE under filmfestivalen i Haugesund. Han hadde også en rolle i Lønsj, samt i TV-seriene Sejer – Svarte sekunder og Den som frykter ulven.

Nils Utsi har rollen som Eivinds fordrukne venn Advokaten. Mange husker Utsi allerede fra 70-tallet, da han spilte faren i TV-serien om Ante. Senere har han hatt større roller i filmer som Nattseilere, Veiviseren og nå nylig i publikumsfavoritten Kautokeino-opprøret.

På rollelisten står også skuespillerne Mary Sarre, Inga Marja Sarre, Rikke Westerlund Lie og motocross-kjøreren Ailo Gaup, i tillegg til de gamle norsktopp-heltene Hans Petter Hansen og Magne Høyland fra Stavanger.

Om regissøren
Pål Jackman debuterte i 2000 med spillefilmen DETEKTOR. I tillegg til manusforfatter Erlend Loe, regissør Pål Jackman og produsent Edward Dreyer, spillefilmdebuterte nærmere 15 personer i ulike fagfunksjoner og roller på denne produksjonen. Detektor representerte i 2001 noe helt nytt i norsk film og ble en kjempehit både hos publikum og kritikere. Pål Jackman har også hatt stor suksess med sin musikk gjennom bandene Wunderkammer og Jackman.

Mer informasjon
Produsent Maria Ekerhovd,
tlf: 95188118, e-post: maria@kongfilm.no
Pressesjef TIFF Håvard Stangnes,
tlf: 95280758, e-post: havard@tiff.no
Pressekontakt Svanhild Sørensen,
tlf: 90866747, e-post: svanhild.sorensen@kulturmeglerne.no
 
 
 
 
Kilde: Kulturmeglerne
Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}