Hva folket ønsker seg

04.08.2009
- Jacobsen og Hoffart velger retorisk kinotall som suksesskriterium for hva de mener fortjener filmstøtte, men glemmer de millioner av nordmenn som ser dokumentarfilm på tv, skriver Dokumentaristene i dette motinnlegget.
yodok
yodok


 
I Rushprint 24. juli hevder John M. Jacobsen og Åge Hoffart at dokumentaristene kuppet innspillskonferansen til Kulturdepartementet med krav om dobling av støtte til dokumentarfilmen i 2010. Når to ringrever som Hoffart og Jacobsen går til frontalangrep mot en satsning på dokumentarfilmene, velger de retorisk utelukkende publikumstall på kino som suksesskriterium for hva de mener fortjener filmstøtte fra den norske stat.

Dessverre er støtte til kinofilmer fremdeles en støtte til et relativt smalt publikum. Ifølge Film og Kino går hver nordmann på kino to ganger i året, mot tre ganger for 20 år siden. Det er trist, og forhåpentligvis vil den gode norske kinotrenden øke dette tallet. Samtidig viser de samme tallene at for hver ”superhit” som Max Manus og Heftig og Begeistret, er det ti kinofilmer som ikke når målene sine. Det var et av argumentene for å øke produksjonen av norske kinofilmer til 25 pr år: Man må produsere mye film for å bli gode nok til å lage suksessene.

Imidlertid påpeker Hoffart og Jacobsen i sitt innlegg at seks norske dokumentarer på kino det siste året hadde labert publikumstall. Samtidig velger de å overse at de seks minst sette norske fiksjonsfilmene i samme tidsrom hadde tilsvarende triste publikumstall. Ifølge deres egen argumentasjon burde man kanskje stramme inn på hvor mange fiksjonsfilmer som får støtte?
 
Les mer i Rushprint
 
Les også "Hva ønsker filmbransjen seg, egentlig"
Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}