Historisk

03.03.2009
Slumdog Millionaire er den første filmen skutt på et digitalt opptaksformat som har vunnet Oscar for beste foto, forteller filmfotograf Kjell Vassdal, som selv er premiereaktuell med Uten dekning - også den skutt på digitalt opptaksformat.
slumdog
slumdog 

Årets Oscarutdeling skrev seg inn i historiebøkene natt til forrige mandag. Med et overveldende antall priser til Slumdog Millionaire innevarslet det også en ny era for de digitale opptaksformatene. Både Slumdog Millionaire og Den fantastiske historien om Benjamin Button er skutt på digitale opptaksformater, henholdvis et Silicon Imagining-kamera og Viper-kamera. Og Slumdog kunne som kjent hente den gjeve fotoprisen. Den erfarne norske filmfotografen Kjell Vassdal anser begivenheten som en merkedag for filmfotografiet. Han var den første filmfotografen i Skandinvia som benyttet Viper-kamera på den islandske filmen Uten dekning - som har norsk kinopremiere denne fredagen.          

- At begge filmer i første omgang ble nominert til fotoprisen var historisk nok i seg selv. Og når Slumdog i tillegg fikk prisen kan man godt si at en barriere er brutt. Lenge har ikke de digitale formatene blitt ansett som gode nok av Akademiet. Men en bedre reklame for SI-kameraet kunne neppe leverandøren ha ønsket seg, sier Vassdal.

I forbindelse med innspillingen av Uten dekning i 2007, fortalte Vassdal til Rushprint (nr.3-2007) om  bakgrunnen for å velge HD-formatet Viper. Forutsetningene for å skyte på HD var at det ikke måtte være dyrere enn å skyte på film, verken i produksjonskostnader eller i postproduksjon. Dessuten hadde det islandske filmmiljøet unik kompetanse på området.

- Vanligvis koster det jo atskillig mer å leie et slikt kamera enn et 35mm-kamera, samt at man jo blir påtvunget helt spesielle krav til kompetanse og utstyr ellers. Vår løsning ble å innhente (det islandske) selskapet Lazy Town som co-produsenter. Selskapet har to Viper-kameraer, samt unik kompetanse og kunnskap. Dessuten har de det nødvendige utstyret for å få til en helhetlig prosess både før, under og etter innspilling.
 
Les mer i Rushprint
Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}