Hennie om "Max Manus"

17.12.2008
– Barna kan leke norsk krigshistorie. Aksel Hennie ser gjerne at norske barn leker krig i kj��lvannet av «Max Manus».
maxm
maxmanus
 
Aksel Hennie og «Max Manus»-medskuespillerne Agnes Kittelsen og Kyrre Haugen Sydness er landet rundt for å promotere filmen.

Mens BTs fotograf tar bilder av skuespillertrioen utenfor Bergen Kino, kommer en flokk tenåringer forbi. «Det er jo han derre Max Manus», utbryter den ene.

Det er akkurat hva Aksel Hennie ønsker å oppnå med filmen om Norges kanskje mest myteomspunne krigshelt.

- Det er viktig å lage historiske filmer. Med «Max Manus» er vi med på å synliggjøre en norsk helt overfor nye generasjoner. Kanskje blir resultatet at ungene løper rundt i skogen og leker norsk krigshistorie, sier han.

Om mennesket Manus
I filmen følger vi Max Manus fra han deltok som frivillig i vinterkrigen mellom Finland og Sovjet, via motstandsarbeid og sabotasjeaksjoner under okkupasjonen av Norge, til en Max Manus tynget av skyldfølelse over døde kamerater og plaget av nerveproblemer ved krigens slutt.

Hennie understreker at «Max Manus» først og fremst er filmen om mennesket Max Manus, ikke en historisk dokumentarfilm fra andre verdenskrig.

Og det begynner å haste med å få fortalt historiene om menneskene, før all førstehåndskunnskap forsvinner i takt med at generasjonen som opplevde krigen dør ut.

- Vi må bruke det lille vi har igjen av tidsvitner, sier han.

Blant tidsvitnene er Max Manus' enke, Ida Nikoline «Tikken» Manus. Hun har vært til uvurderlig hjelp for filmskaperne, og spesielt for Agnes Kittelsen som spiller henne i filmen.

- Jeg visste ikke veldig mye om Max Manus da jeg fikk tilbud om å spille Tikken Manus. Vi fikk enormt med støtte og hjelp fra Manus-familien, sier hun.

Nær historie
Også for bergenseren Kyrre Haugen Sydness, som spiller Milorg-leder Jens Chr. Hauge i filmen, har støtten fra de som opplevde krigen vært viktig.

Han forteller at hans egen morfar ble rasende da han fikk vite at unge Sydness hadde planer om å bli militærnekter, og mener at filmen om Max Manus kan gjøre det lettere for dagens unge å se krigshistorien fra samme synsvinkel som generasjonen som opplevde den. 
 
 
 
 
 
Kilde: Stavanger Aftenblad
Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}