Glad for støtten

19.01.2010
Manusforfatter Helene Stenhaug fikk tildelt støtte til utvikling av langfilmmanus.
pressemteheleneliten
 
pressemtehelene
Foto: Ingunn Myklevoll Sjøen
 
-Jeg gjør en liten seiersdans for anledningen. Det er jo et gjennombrudd, ler manusforfatter Helene Stenhaug. Hun er en av flere som fikk den hyggelige beskjeden om at hun har fått utviklingstilskudd fra Filmkraft til et prosjekt.
 
Helene forbeholder seg retten til å være litt hemmelighetsfull når det gjelder prosjektet sitt, som er manus til spillefilm. Noe kan hun imidlertid røpe.
 
-Det er en historie om det siste polaroid bildet, en fortelling om å gripe øyeblikket, leve i nuet og kampen mot å bli fanget i fortiden.  Jeg er fremdeles på stadiet der jeg utforsker karakterene og historien.
 
PÅGANGSMOT
-Jeg begynte nok å skrive stiler på ungsomskolen som alle andre, minnes hun. Og at stilene på skolen ikke var så spennende som de historiene hun gikk rundt med i hodet. 
 
Historier har nemlig alltid fenget henne. Besteforeldrene hennes har timesvis av kassettopptak der Helene forteller i det lange og det breie om hemmeligheter, forsvunne skatter og magiske land. Fortellerkunsten tok hun med seg i barnehagen, der favorittleken var å kle seg ut, sette i gang handlinger og gi de andre barna replikker.
 
-Allerede på et tidlig stadium ble jeg klar over utfordringene knyttet til hvordan skrive en fengende fortelling. Dette har fulgt meg siden, forteller den unge manusforfatteren.
 
Helene er nemlig bare 21 år, men har allerede rukket over en hel del takket være hennes frimodige vesen. Film har hun også alltid vært interessert i. Mens hun gikk på videregående skole tok hun kontakt med David Leader, som da drev Leaderfilms på Ålgård.
 
-Jeg hadde lest en filmartikkel om han i Stavanger Aftenblad og ringte vel ned både tipstelefon, journalist og enhver for å få tak i han, ler hun. Pågangsmotet svarte seg.  
 
-Etter at vi hadde sendt en del email, lot han meg være med på dubbing av reklamfilm og innspilling av musikkvideo. Det var både ett og tyve takes. Jeg hadde ikke spist og holdt på å sovne. Da sa David,  “Jeg vil du skal vite at filmarbeid ikke er glamour. Det er hardt arbeid som alt annet. Det kan være mye venting, og det kan være kjedelig. Er du forberdt på det?”
 
Helene var visst mer enn forberedt på det. Etter  videregående skole begynte hun på Litteatur, film og teater i Kristiansand. Hun karakteriserer året som et spennende spennende år med utprøving og studering av fortellerformer. Samtidig som tok hun en del kurs av kortere varighet. 
 

TILBAKE TIL STAVANGER
Oppholdet i Kristiansand ble noe kortvarig. Etter bare ett år på sørlandet gikk turen tilbake til Stavanger. 
 
-Da jeg fikk beskjed om at jeg var tatt opp i Filmkrafts mentorordning innen fagområdet manus, var det ingen tvil. Jeg måtte tilbake til filmbyen Stavanger. 
 
Ved siden av egen skrivevirksomhet har Helene kastet seg ut i filmbransjen lokalt. Bare i løpet av høsten 2009 har hun jobbet som script på ”En solskinnshistorie” av Marius Soma,  vært statistansvarlig og casting for en reklamefilm for SR-bank av Jakob Rørvik  og vært med på “Nostalgia” av Kathe Hetland. Alt dette i tillegg til fulltidsjobb på Statoil.
 
-En kul, hektisk og lærerik høst.
 
pressemtehelene2SPILLEFILMMANUS
Helenes nære fremtidsplaner er klare.
 
-Jeg skal skrive, sier hun bestemt.
 
-Alt i alt er planen å gripe dagen, muligheter og alltid komme tilbake til spørmålet: Hvordan skrive fengende historier?
Utviklingstilskuddet er med på å gi henne muligheten til å utforske dette. 
 
-Rent praktisk betyr tilskuddet frigjørelse av tid. Jeg er egentlig i full jobb, men nå har jeg fått skrivepermisjon. En tid som er gull verdt, mener hun.
 
-Skrittet videre er å sørge for at historiens liv blir verdt dagens lys. 
 
I tillegg betyr tilskuddet en mye for henne på andre måter. 
 
-Først og fremst betyr det jo at Filmkraft har tro på historien min, og det er jo svært gledelig. De har støttet meg med mentor, kurs og kunnskap fra jeg kom tilbake til Stavanger og  gav tilkjenne at jeg satser på skrivingen.
 
Selv om hun holder fokuset på forfatterskapet sitt, ønsker Helene seg også mer praktisk erfaring innen film. Kurs har hun også ryddet tid til.
 
-Det hadde vært kult å gjort noe innen kortfilmen. Jeg kunne også godt tenkt meg å jobbe på et spillefilm sett. I år blir det nok også en del workshops, kursing og filmfestivaler. Jeg har notert Story seminar i London, og filmfestival i København i kalenderen.  Noen som joiner? ler hun.
Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}