FRA DRØM TIL VIRKELIGHET

17.03.2011

I juli 2010 fikk jeg en sterk og gripende historie servert i fanget. Og tenkte umiddelbart at dette er godt og spennende dokumentarstoff. I fantasien begynte jeg både å filme og redigere. Det tente virkelig en gnist i meg. Du skal få alle detaljene; men først et lite bakteppe.

Jeg var på ferie i Hua Hin på besøk hos et vennepar. Tre år tidligere solgte de hus, bil og alt de eide. Tok med seg sine to barn og flyttet til Thailand.  Grunnen til det var at mor i huset, Mimi hadde fått diagnosen MS. En forferdelig sykdom som forverret helsen hennes raskt. På under ett år gikk hun fra å være frisk småbarnsmor til gradvis å bli merkbart svakere, dårligere til beins med skjelvinger og ubalanse. Krykke ble en del av hverdagen og tidvis satt hun i rullestol hjemme i Norge. Da familien var på ferie i Thailand, ble hun som ved et mirakel mye bedre. Varmen og klimaet gjorde at hun kastet hun krykkene. Så det gikk ikke lang tid før de bestemte seg for at de ville flytte.  

Jeg satt i skyggen og nøt en smoothie da Tong Dee kom gående mot meg med et lurt smil. Navnet hadde han fått ganske tidlig da thaier elsker å døpe om venner til å hete noe de kan uttale. Men viktigst av alt; at navnet har en betydning. Tong Dee betyr ”god som gull”  - så det adoptere han med glede. ”Om noen måneder fyller kona mi 40 år og jeg vil overraske henne,” sa han til meg.

Han hadde en plan.

For en tid tilbake hadde han invitert venner og familie fra Norge til hemmelig bursdagsfeiring i påsken. På gjestelisten sto også nye bekjentskaper de hadde gjort i Thailand, i tillegg til vennepar fra Paris og Baku. Til sammen var godt over 100 mennesker invitert.

Tong Dee fortalte at Mimi hadde oppdaget en revolusjonerende  behandlingsmulighet innen MS. Stamcellebehandling; en forskning så ny at den ikke hadde dokumentert effekt og det forelå lite forskningsresultater. Men Mimi sin biologiske klokke tikker kanskje fortere enn hos de fleste, så hun ønsket seg derfor sterkt en slik behandling, men slo det fra seg da prisen ikke stod i forhold til det familien kunne betale.

Tong Dee hadde nettopp fortalt foreldrene sine om Mimi sin drøm om stamcellebehandling. Da de skjønte at hun hadde slått det fra seg pga økonomi, tilbyr de seg å gi halvparten av kostnadssummen i forskudd på arven. Wow. Da han samme dag forteller dette til sine svigerforeldre, vil de også gjerne være med på dette, - ”Vi stiller med halvparten av beløpet.” Med stor glede og glød i blikket fortalte han videre at han ønsket gjestene heller kunne gi en pengegave til behandling i stedet for ting de ikke hadde bruk for. For da vil de får nok penger til reise, kost og losji også.

Alt dette vil Tong Dee nå overraske og glede kona si med på bursdagen hennes. Først med et selskap med 100 venner og familiemedlemmer  - for så å toppe det hele med pengegaven som gjør at hun kan realisere drømmen om en behandling som vil gjøre henne mye bedre.

Hele tiden mens han fortalte rullet filmen på innsiden av  pannelappen min. Men hvordan skulle jeg gå fram for å overtale hovedpersonen til å bli med på dette? Og ikke minst; komme fra det uten at hun ble mistenksom på at det fantes planer om en overraskelsesfest?

Løsningen kom som sendt fra himmelen et par uker senere.

Mimi ringte. Hun hadde en genial ide om at hvis hun stilte opp som ”case” i en dokumentar, kunne jeg kanskje få midler av et fond som ville støtte et filmprosjekt om splitter ny forskning og forskjellige behandlingsformer for MS-diagnoserte. Jeg så plutselig et hav av muligheter, og fortalte at jeg kunne komme ned i påsken og intervjue henne og familien. Sa at jeg kjente en norsk fotograf som bodde i Thailand som sikkert ville bli med. På grunnlag av opptakene kunne vi lage en pilot som vi kunne presentere til forskjellige instanser, og håpe at vi kunne få en eller annen form for støtte. Mimi så for seg at deler av støtten kunne brukes til hennes behandling.

Denne muligheten kunne jeg ikke la gå fra meg. Så på kort tid var midler til å komme i gang på plass. Filmkraft bidro med utviklingsstøtte, fotograf ble hyret inn og billetter bestilt.

 

På tape fikk vi følgende på den uken vi var der:

- Et rolig og fortrolig ”sit down”-intervju  med Mimi. Om situasjonen, tilværelsen, sykdommen, bekymringene og hvilke drømmer hun har om behandling. Om framtiden.

- Gripende intervju med mann og barn om deres situasjon.

- Tong Dee og barnas glede og forventning til dens store festen.

- De hemmelige forberedelsene de gjorde for å tilrettelegge den store kvelden.

- Overraskelsesfesten, når hun i sjokk får se alle gjestene som er kommer fra fjern og nær.

- Intervju med enkelte gjester og familie om forventninger til kvelden.

- Høydepunktet ble da den store pengegaven ble overlevert i etterkant av en rørende tale fra Tong Dee.

- Intervju med Mimi og mannen etter at det første sjokket hadde lagt seg. Om drømmer og håp for framtiden.

 

Dette er bare begynnelsen. Fortsettelse følger..

 

Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}