Farger snøen rød

19.01.2009
Blodet spruter fra snøscooterbelter og motorsager. Hoder kløyves. Nazizombier gjør og surkler.
dodsno
dodsnovegard
 
– Da jeg leste manuset, var jeg veldig i tvil. «Mener de virkelig at de vil gjøre dette», tenkte jeg, og det tok litt tid før jeg klarte å forsone meg med det, sier Vegar Hoel, som har rollen som den nerdete medisinstudenten Martin i «Død Snø».

Han var på en førpremiere, og humrer godt av en ungjente som høylytt sukket «herregud, så overdrevet», da en av rollefigurene får hodet kløyvd.

– Dette er splatter, dette er helt «over the top», og det blir utrolig morsomt. En slik idé er veldig guttete, sier Stavanger-skuespilleren Hoel.

– Som jente merker jeg det veldig. Filmgeeken er den som får «scora». Min rollefigur følger etter ham på utedoen for å ligge med ham. Hvor sannsynlig er det, liksom, sier Jenny Skavlan og humrer.

– Ren sjangerfilm

– Det er en ren sjangerfilm som våger å ta et standpunkt. Den fikk ikke offentlig pengestøtte, men de greier å lage den likevel, sier Hoel.

Nazizombiene herjer slik at 450 liter blod gikk med under innspillingen.

– Jeg er typen som ofte blir skremt og sitter framoverbøyd med åpen munn på kino, og griner av «Billy Elliot». Tredje gangen jeg så «Død Snø» klarte jeg å slappe av og bare kose meg, sier Skavlan.

Sukker av sexprofilering
Hun spiller Chris, og er blitt høyt profilert i den mye videoviste sexscenen på en utedo.

– Det er ikke så mye å gjøre med det. Jeg er veldig glad er jeg rimelig hardhudet, og egentlig er scenen ganske uskyldig, sier Skavlan.

I en scene rett etter gjør hun sitt eget stunt, og holdt på å skade seg da hun giret seg opp før stuntet.

– Jeg hoppet opp og ned, og holdt på å hoppe rett opp i en pigg som hang ned fra en kran, sier Skavlan, som ble lagt i bakken av en stuntmann før hun fikk seg en smell.

«Kill Buljo»-regissør Tommy Wirkola har gått fra lavbudsjett med kompiser til 13 millioner kroners «Død Snø».

– Det er litt av en overgang fra å instruere meg selv og noen kompiser til å regissere Bjørn Sundquist.

Filmen er solgt til 12 land og er hentet til Sundance Film Festival.

– Sundance er gull for oss, det er en festival som besøkes av mange distributører. Et enormt utstillingsvindu, sier Wirkola.

Ville lage noe nytt
Han og medforfatter Stig Frode Henriksen har hatt planer om «Død Snø» lenge.

– Vi hadde lyst til å lage noe helt nytt. Det lages mye skrekkfilmer med blod og gørr, men jeg hadde lyst til å lage en skikkelig splatter med 80-tallsfølelse og mye humor i tillegg til blodet, dessuten blir dette Skandinavias første zombiefilm, sier Wirkola.

Han ble betenkt på første innspillingsdag i fjellet.

– Her kom det 30 søringer som aldri har vært i nærheten av en snøscooter før. Kaos. En bremset til og med føttene. Vi ble tre timer forsinket. Da tenkte jeg: «Hvordan fanden skal dette gå».

Selger «Død Snø» nok billetter, kan det bli en oppfølger.

– Vi har snakket om det. I så tilfelle blir det en slags «Evil Dead II����������������������������, der rollefigurene blir antihelter. 
 
 
http://www.youtube.com/watch?v=XIx4pbOfOFg
 
 
 
Les også "Død snø utsolgt i USA"
 
dodsno
 
Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}