Dokumentarfilmfestival

29.04.2009
Thomas Alf Larsen har blogget under dokumentarfilmfestivalen i Volda. Les bloggene hans her.
laurdagsfest
Lørdag 
Lørdagen bød på prisutdeling og fest under dokfilm i Volda. Fire forskjellige priser skulle deles ut: Beste studentproduksjon, beste norske dokumentarfilm, beste utenlandske dokumentarfilm og publikumsprisen.
 
mona 
Her mottar Mona Friis Bertheussen Flugeprisen for beste norske dokumentarfilm. Den får hun for filmen "Velkommen til Norge"  om familien Okongo som flykter fra Kongo til Norge.

Publikumsprisen ble stemt fram av publikum på festivalen ved at alle leverte sine egne stemmesedler etter hver filmvisning. Prisen gikk til filmen "Kapp til Kapp - uten penger" av Kristian Karlsen, Matias N. Carlsen og Espen Aarsvold. Filmen følger kameratene Espen og Matias i deres forsøk på å reise fra Nordkapp til Cape Town uten penger.

Prisen for beste utenlandske dokumentarfilm gikk til filmen "Japan: A story of love and hate" Av Sean McAllister, og beste studentproduksjon ble filmen "Nyvasket" av Selja Torstveit. Prisutdelingen ble ledet av NRK-journalist Ingerid Stenvold.
 
laurdagsfest 
Fra dansegulvet under den tradisjonsrike lørdagsfesten på Samfunnshuset i Volda.
 
Den danske DJen Ras Money stod for musikken. Han er også regissør og filmen hans "Man Ooman" om dancehall-kulturen på Jamaica var også en av filmene på programmet under festivalen.
 
Fredag
dokfilmfredag02
 Fortsatt strålende sol i Volda. Her fra dokfilmteltet utenfor samfunnshuset.
 
Også fredagen bød på mye bra dokumentarfilm i Volda. Av norske filmer kan premierevisningen av "Oslo våkner" av regissør Kari Pettersen nevnes. En poetisk kollasjeaktig film om mennesker i Oslo som gjør byen klar til å bli inntatt av sine innbyggere.

En annen film som ble godt besøkt fredag var "Sannhetsjegeren" av Erlend E. Mo om privatetterforsker Tore Sandberg og hans kamp for å renvaske drapsdømte Fritz Moen.

Ellers ble det igjen arrangert doksnakk som i dag ble viet Kaada som snakket om filmmusikk spesielt rettet mot dokumentarfilm. Kaada har lagd musikk til en rekke dokumentarfilmer som "Alt om min far", "7. himmel", "Its hard to be a rock and roller" og "Prøvetid".

Det ble også arrangert pitcheforum hvor syv utvalgte filmskapere fikk anledning til å pitche sine dokumentarfilmidéer for et panel som bestod av Stig Andersen fra Norsk Filminstitutt, Peter Wallace fra NRK, Vebjørn Hagen fra TV2 og Irmelin Nordahl fra Vestnorsk filmsenter. Det ble delt ut ti tusen kroner til to forskjellige dokumentarprosjekter fra henholdsvis NRK og TV2.
 
dokfilmfredag01
Panelet fra pitcheforumet på Porse Hotell.

Dagen ble avsluttet med utekino og visning av filmen "Battus Bioscope" av regissør Andrzej Fidyk som også har regissert "Yodok Stories" som blir vist på festivalen på lørdag.
 
Torsdag
 
dokfilm torsdag 
Leder for Den Norske Dokumentarfilmfestivalen, Susann Østigaard og Filminstituttets Sitg Andersen på Porse Hotell under doksnakk om pitching.

Første dag med fullt filmprogram på dokfilmfestivalen i Volda. En dag med mye variert film og doksnakk.

Charlotte Rødher Tvedts film "Presidenten fra Bastøy og Ellen-Astri Lundbys film "Min mors hemmelighet" var blant filmene som startet torsdagen på samfunnshuset.

17.00 inviterte filminstituttets Stig Andersen til doksnakk om kunsten å pitche. Rundt 50 interesserte hadde møtt opp i auditoriet på Porse Hotell og fikk høre om hvordan man best kan selge seg selv og prosjektet sitt for produsenter og fjernsynskanaler. Eksempler på ulike pitcher ble vist og grundig debattert om de funker og hvorfor de funker. Fredag arrangeres pitcheforum samme sted og noen utvalgte filmskapere skal i ilden foran Stig Andersen, Irmelin Nordahl fra Vestnorsk, Peter Wallace fra NRK og Vebjørn Hagen fra TV2.

Etter doksnakk om pitching ble det premierevisning av Thomas Robsahms nye film "Moderne Slaveri" om barnearbeid, tvangsarbeid og trafficking. En 110 minutters veldig sterk film om ulike mennesker i ulike verdensdeler som har en ting felles, at de er eller har vært slaver på en eller annen måte.
 
Onsdag
Volda viste seg fra sin beste side da Den Norske Dokumentarfilmfestivalen 2009 åpnet onsdag. Strålende sol la imidlertid ingen demping på folks lyst til å trekke inn i kinosalene.
 
dokfilmonsdag02

Tidlig på dagen var det duket for visning av elevfilmer fra elever ved videregående og folkehøgskoler i Volda og Ørsta og omegn. 44 ulike korte animasjons- eller dokumentarfilmer ble vist. Av dem ble to vinnere kåret i hver av kategoriene.

Ellers er det hektisk stemning rundt festivalområdet tidlig på onsdag.
- Stemningen er hektisk, men optimistisk. Det meste ser ut som det skal gå bra, sa styremedlem i dokfilm, Sidse Larsen like før de ventet storinnrykk til åpningsfesten onsdag kveld.

De siste timene før åpningsfesten går med på å få opp dokfilmteltet, skilt og salgsbod utenfor samfunnshuset i Volda som fungerer som hovedområdet under dokfilm.

Allerede et kvarter før åpningsprogrammet skulle starte i den store salen i Samfunnshuset var det fullt. Flere skuffede festivalgjengere kom ikke inn til tross for 300 plasser i salen. Løsningen ble øl i Dokumenbaren for mange av de som ikke kom inn.

Festivalen ble åpnet med taler av sjef for dokfilm Susann Østigaard, Rektor ved Høgskulen i Volda Jørgen Amdam og leder for Vestnorsk Filmsenter Irmelin Nordahl som for øvrig kunngjorde at Vestnorsk Filmsenter ville satse sterkere på dokumentarfilm fra Sunnmøre. Hun presenterte planer for å åpne et eget kontor i Volda for å fremme produksjon av dokumentarfilm med innhold på Sunnmøre.

Nordahl presenterte også åpningsfilmen ”Heimegutar” av Turid Rogne. Filmen handler om den sunnmørske rapgruppa ”Side Brok” fra Ørsta og om hvordan de har brukt sin identitet og bakgrunn på en kreativ måte i sin rap på dialekt. Rogne har fulgt gruppa fra deres første livekonsert for fem år siden og fram til i dag. Filmen hadde premiere i Volda onsdag, og ble møtt med stor jubel og latter fra salen.

Åpningsprogrammet ble avsluttet med konsert av det voldabaserte bandet SKAM.
 
dokfilmonsdag03
 
dokfilmonsdag04
 
dokfilmonsdag01
Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}