Berlin 2011

20.02.2011

For tredje, men garantert ikke siste gang har Genesis Film vært i Berlin. Det er Berlinale, men for oss er filmfestivalen mest en ramme rundt en rekke spennende møter med gamle og nye venner, kolleger og andre forbindelser.

 

Vi flyr fra Haugesund til Bremen for en slikk og ingenting med RyanAir  og så legger vi ut på en liten roadtrip med tog østover mot Berlin. Vi tøffer gjennom Hannover og en rekke små og store byer på den store tyske sletten. Når det går mot kveld sjekker vi inn for en uke i ÏMA Design Village ved Moritzplatz i Kreutzberg. Her har vi en koselig, liten leilighet i en bygård full av små kulturbedrifter, studio, utstillingslokaler og en liten café med god og billig mat. Vi har funnet vår homebase.  Plassen kan anbefales på det sterkeste : www.imavillage.com

 

Søndag har vi lunch i Filmhaus på Potsdamer Platz med Ingo, Kai og Ricarda som er våre tyske samarbeidspartnere på Voice. Voice er en dokumentarfilm om komponisten Maja Ratkje og prosjektet kom i stand etter at vi møtte Ingo Bierman i Cannes 2010. Ny slagplan er på plass med tanke på fremdrift og finansiering.  Har du sett piloten vår? http://genesisfilm.no/voice/trailer.html

 

Frederik Alexander, en av filmungdommene våre fra Haugesund, er i Berlin på besøk hos Bjørn Melhus. Bjørn er en norsk/tysk kunstner som holder til i Berlin. Faren hans er fra Karmøy og Bjørn lagde et verk til Sandnes sin 150 års-feiring. Bjørn er en anerkjent internasjonal kunstner og denne gangen har han en omfattende utstilling i Berlin. http://www.melhus.de/ LIVE ACTION HERO! Vi følte at det var en utstilling som krever at du investerer tid i å se, reflektere over inntrykkene og å forstå. Det er jo det vi så sjelden har tid til… Når vi tok oss god tid, dukket det opp interessante ”historier” i kunstverkene som er videoinnstallasjoner. Fredrik Alexander trålet Berlin på kryss og tvers og vi gleder oss til å se bildene han har tatt. Etter utstillingen må vi fordøye inntrykkene over middag med kunstneren og hans assistent (kjæreste? ;-). Vi finner oss en fransk/tysk restaurant som tilsynelatende er av det brune slaget. Maten er derimot kjempegod og et lite tysk/jødisk orkester spiller livlig live musikk.

 

Mandag ble dagen med mest Berlinale-aktiviteter for oss. Om du tror vi fikk sett mye film? Neida. Vi fikk oss en fin tur i Berlins enorme bypark Tiergarten før brunch på den fellesnordiske ambassaden spandert av Scandinavian Location. Både Filmkraft-Øyvind og Gunnar Johan i Filmfestivalen i Haugesund har invitert oss. Vi koser oss med tapas, fotografvennen vår Kai kommer innom og det blir anledning til å  mingle blant mange kjente og ukjente ansikter. Er glad vi bestilte oss ny bunke visittkort før vi dro.

 

Om kvelden var vi på Reception hvor filmfestivalene i Emden & Haugesund var vertskap. Mottagelsen var på det nye Scandic hotellet i nærheten av Potsdamer Platz. Forsamlingen er tildels celeber. Festivalledere, lokalpolitikere, ledere i filmbransjen og andre innflytelsesrike personer er tilstede fra begge land. –Også oss da…. Festivalsjefen for Filmfestivalen i Emden sier at de er veldig interessert i filmer fra Rogaland, kanskje det er en mulighet for vår Gratulerer?  Så blir vi invitert med til enda en mottagelse senere på kvelden, men da er det nok mingling for vår del. Vi tutler oss hjemover til Ïma, mor på hebraisk. Mange partyløver på sånn fasjonabel filmfestival, men vi har ting å gjøre dagen etter også, så vi tar det helt med ro.

 

Haugesund er sterkt representert i Berlin med både ordfører, filmfestival- /kultursjef, næringssjef og andre samfunnstopper.  Festivalsjef Gunnar Johan Løvvik har med seg journalist og fotograf fra Haugesund avis for anledningen. Vi føler oss heldige som holder til i en by med stort engasjement for film.  Vi som et bittelite produksjonsselskap har flere muligheter i løpet av Berlin-oppholdet til uformell prat med de som har umiddelbart mye å si for våre rammevilkår. Vi får stadig spørsmål om det går an å jobbe med film i en så liten by. Egentlig er vi faktisk ganske priveligerte, dessuten er det så mye som skjer helt uavhengig av sted for tiden. Vi har jo akkurat flyttet hele bedriften vår til Berlin for en uke. Neste uke er det Oslo, og Roadmovie.

 

Vi planlegger en Sort Melk-utstilling i Berlin. Utstillingen skal bestå av kunstverkene filmen er basert på, selve filmen, samt stillbilder som blir abstraksjoner av filmen igjen. Vi hadde besøk av kunstfotograf Merethe Wessel Berg under opptakene i sommer og hun er helt med på å få til en felles utstilling. Kanskje i Ïma design village? Vi har blitt kjent med Manuela, en italiensk event manager i Berlin som er interessert i å jobbe sammen med oss om det praktiske rundt utstillingen. Først må vi bli ferdige med etterarbeidet til selve filmen. Det drøyer, men det kommer til å bli så bra til slutt. Vi gleder oss til å invitere til premiere og så til utstillling.

 

Onsdag hadde timeplanen til Filmkraft-Øyvind begynt å lysne litt. Vi møttes til lunch midt i filmgaten som de gamle traverne kaller det. Han er i Berlin for å promotere Rogaland overfor utenlandske produsenter som vil spille inn film i vår region. Vi har mange idéer å snakke om og skravla går i mange timer. Etter møtet har vi en ny tysk forbindelse, planer om 3D-film og mange location-idéer til Roadmovie. Da tiden er inne reiser vi ut til forstaden Mahlow  på besøk til animatør-vennen vår Sven. Han supplerer oss med féer, ånder i lamper og teddybjørner for tiden. Han er også en god venn og det er så koselig å treffes i virkeligheten over middag, og ikke bare i cyberspace som vi pleier.

 

Torsdag har vi delt oss opp. Skjalg er på tur til Chemnitz for å besøke en fabrikk som lager en komponent til et spennende produkt vi skal lansere i løpet av 2011. Solveig er treffer Ingo og Raphael, en tysk manusforfatter. Kanskje en ny norsk/tysk co-produksjon er på trappene? Denne gangen en urban thriller om en kvinnelig etterforsker med schizofrene tendenser? Hvem vet? Mulighetene er mange. Når Skjalg er tilbake møtes vi rett på stamrestauranten Chan hvor de garantert har verdens beste peanøttsaus… Må ha!

 

Fredag, det begynner å nærme seg hjemreise. Det føles som vi har vært lenge lenge i Berlin. Hva var det vi drev med før vi kom hit egentlig?  Venner kommer over til vår ”village” og spiser frokost med oss. I løpet av dagen blir det litt Sort Melk-reunion på caféen i Filmhaus. martin som var b-foto har kommet fra Praha sammen med kjæresten.

 

Vi bygger en fin film-familie rundt oss, og en hel del av familiemedlemmene befinner seg i Berlin. Vi gleder oss til å komme tilbake!

Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}