Barnefilmer ruler!

28.12.2009

Listen over premierer på NFIs hjemmeside av norske filmer i året som er på hell, inneholder 23 titler. Av disse står 5 filmer for 41% av alle inntekter gjennom året. Felles for disse er at de er barnefilmer.

 NFIs liste inneholder et par navn på filmer som jeg ikke husker å ha hørt om - og som står med "uviss" premiere. Mulig de kom seg på kino, men jeg vet ikke om de har. I tillegg er et par av filmene dokumentarfilmer, som i utgangspunktet ofte når et meget smalt marked.

Vi sitter da igjen med 20 nye spillefilmer som har gått på kinoer over det ganske landet dette siste året. En fjerdedel av disse, står for 41% av inntektene.

Betyr dette at barnefilmer ruler ellers i det norske filmlandskapet? Ikke om man skal tro avtroppende NFI konsulent Vera Michaelsen. Hun har gjennom sin korte tid i NFI vært kjent for å være barnefilmens forkjemper. I en artikkel i Aftenposten forteller hun at kun 10% av alle søknader som NFI får er barnefilmer. Hun er også bekymret over den tilsynelatende lave statusen som barnefilmer har blant norske filmskapere. Angivelig fordi barnefilmer ikke anses som kunstnerisk nok.

- Norden har lang tradisjon for kvalitetskultur for barn, og vi trenger en ny Flåklypa, en ny Astrid Lindgren eller en ny Egner nå, sier hun til Aftenposten.

Er det noen lokale filmskapere som tar utfordringen? Er det ikke mulig å skape kunst, og samtidig noe som selger? Er ikke barn et verdig nok publikum? Jeg bare spør.

 

Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}