Barn jobber ulovlig på storfilm

07.05.2008
Norsk filmforbund har fått bekymringsmeldinger.
Norsk filmforbund har fått flere bekymringsmeldinger i forbindelse med produksjonen av barnefilmen «Yohan». Den mest alvorlige skal være at barn jobber ulovlig på settet, melder Fædrelandsvennen.

Sverre Pedersen, leder i Filmforbundet, har vært i Kristiansand for å undersøke nærmere.

- Jeg fikk bekreftet og forsterket bekymringsmeldinger jeg har fått tidligere. Jeg trodde at jeg med filmen «Sebastians verden» hadde opplevd bunnivå når det gjelder udugelighet og uryddighet. Men det hadde jeg ikke, dette er det verste jeg har sett, sier Pedersen til Fædrelandsvennen.

Gjennomsnittlig arbeidsdag på settet er ti timer og en tredjedel av de som jobber er barn.

- Arbeidsmiljøloven er ufravikelig i forhold til barn. De skal ikke jobbe mer enn åtte timer om dagen. Jeg har fått meldinger om at det ofte har skjedd at innspillingene har tatt lenger tid enn dette, sier Pedersen.

Produsent Odd Hynnekleiv avviser imidlertid overfor Fædrelandsvennen at dette skal ha skjedd.


Dyreste barnefilm
«Yohan» er norgeshistoriens dyreste barnefilm, og skal også være den største målt i antall skuespillere og locations. Den har fått mye støtte fra det offentlige. Norsk filminstitutt bidratt med 8,6 millioner kroner, mens Cultiva har gitt rundt to millioner.

Ekteparet Grethe og Odd Hynnekleiv fra Kristiansand står bak filmen. Deres filmselskap, Penelope film, har skutt inn egenkapital, og de øvrige midlene kommer fra private sponsorer og lån.

Ifølge Penelope films hjemmeside er filmen budsjettert til ca. 35 millioner kroner.


Barnevandringer
«Yohan» tar utgangspunkt i arbeidsvandringene av barn som fant sted på Sørlandet på 1800-tallet og fram til 1910.

Barn gikk til fots fra de fattige indre bygdene i Vest-Agder til de rikere gårdene i Aust-Agder for å finne arbeid. Strekningene var noen ganger så lange som 15-20 mil.

Ekteparet Hynnekleiv har arbeidet med filmen siden 1990. Handlinga bygger på sanne historier paret ble fortalt i 1991 av to tidligere barnevandrere, da 99 og 100 år gamle og bosatt i USA.

Dennis Storhøi, Jørgen Langhelle, Agnete Haaland, Ole Geir Feste, popstjernen Morten Abel og «Idol»-deltaker Alejandro Fuentes spiller alle i filmen. Robin Pedersen Daniel fra Mandal vant hovedrollen som ti år gamle Yohan i konkurranse med 400 andre håpefulle barn.

Filmen skal etter planen ha premiere august 2009.


Flere problemer
I tillegg til meldinger om barnearbeid, får teamet bak «Yohan» også kritikk for manglende arbeidskontrakter og for å sette ukvalifiserte familiemedlemmer i sentrale posisjoner.

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med flere kilder uavhengig av hverandre refererer til samme typer problemer, men ingen ønsker å stå åpent fram.

Kilde: Dagbladet
Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}