– Kvinner må ta styring

18.05.2009
Den eneste kvinnen som har vunnet en gullpalme, Jane Campion, slår et slag for kvinnelige filmskapere.
CANNES (Dagsavisen): – Vi trenger å se historier gjennom kvinnelige øyne. Over halvparten av verdens befolkning er kvinner, det er vi som har født dem alle, og vi har mye å formidle. Dessverre er filmbransjen tradisjonelt blitt styrt av menn. Og de er livredde for å slippe kvinner til, sier Campion her i Cannes.Den australske regissøren vant gullpalmen i 1993 for «Piano». Nå er hun i Cannes med sin første film på seks år. Den forrige var den sexy thrilleren «In The Cut» (2003), som hadde Med Ryan i en frekk hovedrolle, mens hun mange år før det debuterte med «En engel ved mitt bord».

– Jeg trenger å ta pause mellom filmene mine. Jeg har en datter på 13. Det er viktig for meg at hun har en mor som stiller opp.

– Hvorfor er det så vanskelig for kvinnelige regissører å markere seg?

– Jenter får lite kritikk i oppveksten. Vi blir rett og slett tatt bedre vare på. Derfor blir overgangen stor når man beveger seg inn i en filmbransje som er tøff og ubarmhjertig. Mange blir skremt, mener Campion.

«Bright Star» foregår rundt 1820 i London og handler om den hemmelige forelskelsen mellom en ung jente, Fanny Brawne, og den britiske poeten John Keats, som døde 25 år gammel. Tittelen på filmen er hentet fra Keats dikt, og hovedrollene spilles av de nye stjerneskuddene Abbie Cornish fra Australia og britiske Ben Whishaw.

Det er vakker og dvelende film, om enn litt stillestående og klaustrofobisk.

– Jeg falt for denne romansen da jeg leste biografien om Keats. Det er både en fascinerende og litt sår love story, som Keats skildret i brevene sine.

– 1800-tallets England er jo nesten blitt en egen sjanger på film?

– Jeg prøvde å unngå de vanlige klisjeene. Derfor forteller jeg en veldig intim og litt enklere historie, som ikke fokuserer på de store husene og de fargerike kostymene. Jeg har heller ikke laget en konvensjonell biografisk film, men konsentrert meg om den gripende kjærlighetshistorien, sier Campion.

Les mer i Dagsavisen
Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}