- Jasså, døkk sit og glor?

07.10.2008
Ingvald Bergsagel og Jan Langlo har samlet de beste norske filmreplikkene i boka «Jasså, døkk sit og glor?».
mseyhelge 
«Tennis!?! I frelseren Jesus Kristus navn! Tennis? Ka? Har du fått AIDS, eller?!» Helge Ombo i Arthur Bernings skikkelse fra «Mannen som elsket Yngve», 2008. - Med fare for å virke pompøs og for stolt over eget verk, så er dette en klassiker, sier forfatter Tore Renberg.
 
Det kan skje de underligste ting når man ser norske filmer.
Jan Langlo, for eksempel, fikk et akutt behov for å drikke eggedosis blandet med sprit.

Sammen med Ingvald Bergsagel har han sett rundt 130 norske filmer og samlet over 700 filmreplikker gjennom tidene i boka «Jasså, døkk sit og glor�� - et sitat som stammer fra minkeier og nyhetsanker Jostein Kroksleiven som ønsker seerne velkommen i «Flåklypa Grand Prix».

Med notatblokk i fanget har de to sett seg gjennom den norske filmhistorien fra den aller første lydfilmen, «Den store barnedåpen» fra 1931, til «Mannen som elsket Yngve » fra i år. Men hva kjennetegner en god filmreplikk?

- Det er forskjell på om en replikk er god i selve filmen, eller hvordan den står seg i ettertid. Vi har hovedsakelig gått etter sitater som står på egne bein, sitater som er underholdende selv om du ikke har sett så mye norsk film, sier Ingvald Bergsagel.


«Pule kan vi gjøre hjemme»
I 2005 kåret Dagbladets lesere Solan Gundersens «Dra meg baklengs inn i fuglekassa» fra «Flåklypa Grand Prix» til tidenes filmsitat.

Jan Langlo, som er leder for Cinemateket i Oslo, mener det er vanskelig å komme utenom Kjell Aukrust og Ivo Caprinos klassiker når han skal trekke fram egne favorittsitater. Men han prøver:

- Det er litt kjedelig å trekke fram de klassiske sitatene som alle kjenner, selv om de er veldig gode. Et sitat som ikke er så kjent, er fra «Hustruer» i 1975. Damene er ute på byen da en av dem sier: «Vi er ute for å ha det gøy. Pule kan vi gjøre hjemme».

Ingvald Bergsagel, som er mangeårig filmskribent, har funnet flere favorittreplikker på 1950- og 60-tallet:

- Jeg liker godt skjellsordene de brukte på den tida, ord som «råtatulling» og «vassfisk». Jeg fant også en god replikk og livsfilosofi i «Hurra for Andersens!» fra 1966: «Så lenge’n har tomflasker, så er’n iallfall ikke fattig». 
 
 
Les hele artikkelen hos Dagbladet


Ta filmreplikkquiz her
Trenger du fagfolk til ditt neste prosjekt?
Sjekk vårt bransjeregister.
 
Database med filmer som er produsert med tilskudd fra Filmkraft Rogaland eller Filmkraft Invest.
Portal for levering av søknander om utvikling og produksjon av kortfilm, dokumentar, TV-serie, spillefilm og dataspill i tillegg til kompetansehevende tiltak..  
Ta kontakt med oss i Filmkraft.
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}