Åpning av Cinemateket

22.10.2008
Neste torsdag åpner Cinemateket i Stavanger.
southpacific
southpacificstort

For første gang blir klassiske filmer tilgjengelig i toppkvalitet i kinosaler i alle landsdeler samtidig. Torsdag 30. oktober overføres den klassiske suksessmusikalen South Pacific digitalt til publikum på Cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Hver torsdag framover vil de sju cinematekene vise filmklassikere i digital kinokvalitet. Cinematekene i sju norske byer er resultatet av Norsk filminstitutts prosjekt Nasjonalt digitalt cinematek. Prosjektet er støttet lokalt av Stavanger Kommune og Rogaland Fylkeskommune.

Som første land i verden har Norge har skapt en digital cinematekkjede. Dette innebærer at filmklassikere, ikke bare nye filmer, blir tilgjengelige på kino i alle landsdeler. Overgangen fra 35 mm film til digitale visninger pågår på kinoer verden over. Norsk filminstitutt vil bruke dette utgangspunktet for å gjøre også den klassiske filmarven tilgjengelig på kino for folk flest.

Tidligere har mangel på 35 mm filmkopier ført til at bare Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø har hatt cinematekdrift. Nå kommer nye, digitale cinematek også i Stavanger, Kristiansand og Lillehammer. Nettverket skal senere utvides til andre steder der publikum ønsker å se filmhistoriske mesterverk i kinosalen. Cinematekene planlegger også å kunne sende innledninger og foredrag i forbindelse med filmene til alle byene samtidig..

South Pacific er en storslått og fotografisk strålende klassiker fra USAs musikal-gullalder. Filmen ble en enorm slager i Norge i 1958 med sanger som Some Enchanted Evening og There is Nothing Like a Dame. Filmen utspiller seg på en avsidesliggende sydhavsøy under den andre verdenskrig, og følger to parallelle kjærlighetshistorier: Den ene mellom en militærsykepleier (Mitzi Gaynor) og en rik fransk plantasjeeier (Rossano Brazzi), den andre mellom en amerikansk offiser og en av de innfødte på øya.

På programmet til Cinematekene høsten 2008 finnes blant annet klassikere fra Alfred Hitchcock, David Lean og Ingmar Bergman. Vi viser også Laurence Oliviers storslagne Hamlet-film fra 1948, og en av norsk films aller største suksesser fra femtitallet, Støv på hjernen av Øyvind Vennerød fra 1956.

{{teaser1:html}}
 
{{teaser2:html}}
{{teaser3:html}}
{{teaser4:html}}
{{teaser1:html}}
{{teaser2:html}}
{{teaser4:html}}